История и правила на американския футбол, какво го отличава от ръгбито, защо зад Океана са луди по него и кои са основните действащи лица в юбилейния Супербоул на 7 февруари

Всичко започва с футбола... В миналото англичаните, които се водят основатели на играта, подритвали глави. През XI век, когато се освобождавали от датчаните, те се забавлявали да изравят от бойните полета черепите на клетите датски войници и да ги подритват помежду си. Коравите глави водели до повече контузии и скоро били заменени с изсъхнали говежди фъшкии.

Хенри Втори обаче забранил играта още през следващото столетие, под предлог че заради футбола армията е занемарила упражненията по стрелба с лък. След години новият спорт се развил в няколко посоки. Хрониките съобщават, че през 1823 г. футболист от колежа в Ръгби

грабнал топката в ръце и хукнал с нея, вместо просто да я срита

През 1863 г. бил сформиран първият английски футболен съюз под името Association Football. Впоследствие първото било съкратено на assoc, а оттам се появила и думата soccer - сокър.

Всъщност една от ключовите езикови разлики между британския и американския английски е именно названието на любимия спорт. Това, което у нас се нарича футбол, в Щатите е известно като "сокър". Отвъд Океана футбол се нарича играта, която за европейците е почти непонятна и тук се зове "американски футбол".

Правилата са ясни!

Американската игра носи и черти от ръгбито, спомен за далечната 1869 г., когато университетските тимове смесвали елементи от двете игри.

Разлики днес откриваме на всички нива, дори във формата на топката: при ръгбито тя е пъпешовидна, със заоблени краища, а при американския футбол - заострена, като око. 

Колоритни са и екипите, с шлемове и множество подплънки, които пазят от контузии. 11-те играчи в отбора играели едновременно в защита и нападение, с няколко резерви - досущ като в еврофутбола.

През Втората световна война повечето титуляри били призовани в армията и се наложило на терена да се завърнат ветераните. Те обаче се нуждаели от повече почивка, затова били допускани неограничен брой смени по време на мач.

През 1945 г. университетски треньор решил, че питомците му ще имат по-голям шанс, ако половината са тренирани за защита, а останалите - за нападение.

Впоследствие в отборите се появили постове с най-екзотични имена, вкл. т.нар. "никел" (nickelback) - петият защитник, който се появява на терена, когато отборът му е сигурен, че няма да удържи атаката на противника. 

Малцина днес са универсалните футболисти като легендарния Дейън Сандърс от "Далас каубойс", играл едновременно защитник и нападател.

В ръгбито двата отбора периодично се вкопчват в меле

и шумно се боричкат напред-назад. В американския футбол още през 1880 г. било решено, вместо да се бият за контрол на топката, всеки от двата отбора да я притежава за известно време.

Всеки тим получил четири възможности да придвижи топката напред с 10 ярда (1 ярд е равен на 91,4 см). Опитът се нарича "даун" (down), защото завършва с това, че топката или играчът, който я държи, биват повалени на земята.

Когато топката бъде спряна, по ширината на игрището се прокарва въображаема линия. Така при подновяване на играта, отборът трябва да пази завоюваната територия.

От защитната линия (line) идва и наименованието на поста "лайнмън" - това са най-едрите футболисти, които образуват човешка стена пред по-дребните, по-подвижни играчи.

Главният съдия има шестима помощници, а научно-техническата революция го снабдява с микрофон, за да съобщава забележките си на всеослушание.

Подобно на драмите от последните минути по футболните терени в Европа, там също са възможни обрати във финалните секунди от мача - особено когато някой от играчите отнесе собственоръчно топката зад голлинията, отбелязвайки тъчдаун, който се брои за 6 точки в крайния резултат.

32 отбора играят в щатската НФЛ,

първенството трае 17 седмици - от първата неделя на септември до края на януари. Отборите са разделени на две конференции - Американска (АФК) и Национална (НФК), всяка се състои от по три дивизии (източна, централна и западна).

Редовният сезон приключва около Коледа, после започват срещите за Суперкупата между първенците в шестте дивизии и други най-добри шест тима.

Според статистиките неделните срещи се следят в милиони домакинства, а финалният мач за Суперкупата по американски футбол, т.нар. Супербоул, оглавява класациите като най-гледаното телевизионно събитие зад Океана, с миналогодишен рекорд - 168 млн. зрители.

Всеки от отбора победител получава не само парична награда, но и специален пръстен с диаманти - знак, че този мъж умее да бяга бързо, да преборва противниците си и е в състояние да обясни защо тази наглед объркана игра е завладяла ума на цялата американска нация...

50-ият Супербоул (Super Bowl 50)

се играе на 7 срещу 8 февруари българско време между шампионите от двете конференции "Каролина пантерс" и "Денвър бронкос". Мястото - стадион Levi's в Санта Клара, щата Калифорния.

За "пантерите" това е едва второ класиране на Супербоула в 50-годишната му история, след сезон 2003-та, а тимът от Денвър записва рекордно осмо участие, което е постигано само от три други клуба (Далас, Ню Инглънд и Питсбърг). Начело на "Бронкос" е Гари Кубиак, който е бил в състава през 1983-91 г. и сега е първият, домогнал се до Супербоула и като играч, и като старши треньор на същия отбор.  

Първият Супербоул е бил на 15 януари 1967 г. в "Лос Анджелис мемориъл колизеум", когато "Грийн бей пакърс" побеждават "Канзас сити чийфтънс" с 35:10. 

От НФЛ отбелязват юбилея с музикален клип: песента на Сийл Kiss From a Rose, записана от хора на Супербоул бебетата - няколко поколения на възраст от една до 49, които са родени приблизително девет месеца след мача в съответната година...

Носители на титлата през 2015-а за пореден път станаха "Сиатъл сийхоукс" срещу "Ню Инглънд пейтриътс" и звездата им Том Брейди (съпруг на супермодела Жизел Бюндхен), който тогава игра шестия Супербоул в кариерата си.

Тогава класирането на "патриотите" бе помрачено от скандал заради използването на меки топки при победата им на финала в АФК с 45:7 срещу "Индианаполис колтс". Случаят бе наречен в социалните медии "deflate-gatе", а НФЛ започна официално разследване, тъй като недостатъчното напомпване при студени или влажни климатични условия осигурява на куотърбека (в случая - Брейди) по-добър захват на топката.

Музикалните изпълнения

Преди да започне срещата, на живо прозвучава американският химн. Миналата година го изпя актрисата Идина Менцел ("Замръзналото кралство"), а за юбилейното издание на мача с тази чест е удостоена Лейди Гага.

Видео: Уитни Хюстън пее химна на 25-ия Супербоул (1991)

Почивката между полувремената включва близо 15-минутно шоу на голяма поп/рокзвезда, спонсорирано от "Пепси". Хедлайнъри в юбилейното 50-о издание на мача са британската рокгрупа "Колдплей", подкрепени от Бийонсе, с която наскоро пуснаха съвместен клип с многозначителното заглавие Hymn For The Weekend.

Виж още: Супербоул 2013: Бийонсе счупи стадиона

След Мадона с LMFAO (2012) и Бийонсе с "Дестинис чайлд" (2013), през 2014 г. Бруно Марс и "Ред хот чили пепърс" събраха рекордните 115,3 млн. зрители пред телевизорите. Миналата година звездата беше Кейти Пери, а на сцената с нея излязоха Лени Кравиц и рапърката Миси Елиът.

Сега в последния момент към звездите на юбилейното шоу се присъедини отново и Бруно Марс.