Защо китайците носят червено и палят огньове и откъде идва китайският зодиак

Китайската нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. 

Типични за празника са фойерверките, шумните празненства, тъпаните и тимпаните, червеният цвят както и вкусната храна. 

Китайците смятат червеното за щастлив цвят, като по време се обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават "щастливи пари", в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. 

Фойерверките по случай Чун Дзие се подготвят в съответствие с древните обичаи. Преди много години китайците палели бамбукови пръчки, защото вярвали, че пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове.

Фотогалерия: Цветно: Китайски фенери и ледени фигури

Според легендата в древни времена хората се плашели от първото новолуние (Китайската нова година), защото тогава зъл дух идвал да ги тормози. Обаче един мъдрец разкрил тайната на чудовището - то се плашело от червения цвят, от огъня и от силните шумове. Затова Китайската нова година е богата и на трите.

Китайската нова година за нас се свързва преди всичко с китайския зодиак, съставен от 12 животни. Легендите за подбора на животните са различни. Според една Буда поканил животните да отпразнуват с него Новата година. 

Според друга Нефритеният имепратор обявил състезание сред животните. Първите 12 пристигнали щяли да получат нечувана дотогава награда - да дадат името си на една година. Казано е, че животното, което представя годината, в която сте родени, дава част от характера си на родените през годината. А когато цикълът се завърти и попаднете отново в година, доминирана от вашето животно, ще ви се случат много интересни неща и животът ще ви предложи множество любопитни предизвикателства и възможности. 

Тази година е годината на Огнената маймуна. Вижте какво можете да очаквате от нея.