Рами Малек изпълнява главната роля в отличения със "Златен глобус" драматичен сериал; Крисчън Слейтър взе наградата за най-добър поддържащ актьор в тв поредица

Социалните мрежи управляват връзките ви, корпорациите владеят умовете ви, банките притежават парите ви, демокрацията ни е превзета, а правото ни на личен живот - ликвидирано...

С такива послания се рекламираше новият сериал на американската телевизия USA, който спечели "Златен глобус" в драматичната категория. Конкуренти му бяха хитовите "Игра на тронове" и "Империя" (с приза за главна женска роля на Таражи Хенсън), другият дебютант на сезона - Narcos, и познатия "Друговремец" със Сам Хюган и Катрин Балфи.

В Mr. Robot главната роля изпълнява актьорът от египетски произход Рами Малек, който, освен в ситкома "Войната вкъщи", е играл къде що има египетски персонаж - фараон в трилогията "Нощ в музея", терорист камикадзе в сериала "24", дори вампир в сагата "Здрач".

Създателите на сериала го описват като психологически трилър, който проследява ежедневието на Елиът - млад програмист и социопат, който денем работи като инженер по кибербезопасност, а нощем е хакер и раздава справедливост.

Мистериозен анархист (Крисчън Слейтър, отличен със "Златен глобус" за поддържащата си роля) начело на нелегална хакерска група го ангажира да съсипе корпорацията, която му плаща, за да я защитава.

Елиът води и вътрешна борба със собствените си възгледи, тласкащи го към война с кръга от ръководители на мултинационални компании, за които той е убеден, че управляват (и съсипват) света...

Първият сезон бе излъчен през лятото и се състои от едва 10 епизода. И толкова се оказват достатъчни да бъде оценен потенциалът на Малек, който също беше номиниран за "Златен глобус", кандидат е за наградите на актьорската гилдия, а се спряга за една от най-желаните роли в Холивуд - младия Хан Соло.

Зад сериала стои продуцентът Сам Есмаил, който черпил вдъхновение от филми като "Шофьор на такси", "Американски психар", "Портокал с часовников механизъм", "Матрицата" и особено "Боен клуб".

Режисьор на пилотния епизод е Нилс Арден Оплев, екранизирал първия роман от трилогията "Милениум" - "Мъжете, които мразеха жените", където главната героиня също бе хакерка.

Психиатърката на Елиът пък се играе от Глория Рубен, позната от ранните сезони на сериала "Спешно отделение".