Актрисата и топмодел Катрин Балфи разказва за героинята си в сериала "Друговремец" и нейното пътешествие назад във времето, до Шотландия в средата на XVIII век

Запитана дали би искала да се пренесе в миналото и ако да - къде и кога, Катрин Балфи е категорична: "Да, бих се възползвала от възможността да преживея нещо откачено! Бих отишла в Индия по времето на махараджите или в Ню Йорк през 20-те години на миналия век, звучи ми много забавно."

Актрисата описва "Друговремец" като "историческо приключение, с една много романтична любов в основата си, но и пътешествие из невероятните шотландски планини".

Вече на 35, Балфи всъщност е ирландка, родена в Дъблин (затова в оригинал името й се пише Caitriona, но се чете Катрин). Има актьорско образование, но в продължение на няколко години прави кариера като манекенка, украсява кориците на световни списания и

дефилира за най-известните модни къщи

Освен в сериала, напоследък се снима във филми като "Зрителна измама", "Супер 8" и "Невъзможно бягство".

В специално интервю тя разказва повече за героинята си от "Друговремец" Клеър Рандал - за нейното минало, характера й и защо е такава, каквато е: силна жена с лидерски качества.

"Това, което най-много харесвам в нея, е фактът, че никога не се е изживявала като жертва. Много е интелигентна и се възползва от всяка възможност, независимо в колко сложно положение се намира.

Животът й е бил белязан от трагедия още когато е 7-годишна, но това не успява да съсипе нейното бъдеще. Заминава да живее при чичо си, обикаля света, родителите й липсват много, но тя приема живота си такъв, какъвто е. Вместо да се остави на трагедията, тя се опитва

да извлече максималното от всяка ситуация

и животът й става по-пълноценен... Сами виждате как се озовава в XVIII век, но не е сломена, не изпада в униние. Не само че не се затваря в черупката си, напротив - това я вдъхновява да се справи с трудностите, да оцелее и да намери обратния път.

Нейната гъвкавост и способността й да се нагажда към ситуацията са качествата, които много ме привличат в нея. Тя е силен и вълнуващ герой, в чиято кожа е изключително приятно да бъдеш."

Клеър Рендал е медицинска сестра, която тръгва на втори меден месец със съпруга си Франк, след като се завръща от фронта в края на Втората световна война. Докато разглеждат древни каменни блокове в Шотландия, Клеър се оказва мистериозно пренесена назад във времето, до 1743 г., насред

дивите и войнстващи шотландски кланове

Там обаче попада в капана на интригите и е обявена за английски шпионин. Принудена от обстоятелствата да се омъжи за местен престъпник - Джейми Фрейзър (в ролята - Сам Хюган), тя осъзнава, че е влюбена в него, и се разкъсва от лоялността си към двама мъже от две различни епохи, всеки от които поставя живота й в опасност и заплашва да разбие сърцето й...

Трейлър: Сериалът по "Друговремец" - откритието на сезона

"Голяма част от очарованието на тази история се крие в това, че съвременна жена попада в онези архаични времена, когато нейните посестрими са хора втора ръка. Тя не се примирява с това заварено положение, а се бори със зъби и нокти, което понякога има ужасни последици. Но Клеър използва интелекта си, като в същото време не позволява да я подценяват и непрекъснато се бори за своето място под слънцето", коментира актрисата.

Как се развива връзката на Клеър с Джейми

"Първоначалните им отношения са като между медицинска сестра и пациент, което за нея е позната територия. После тя буквално се сблъсква с неговата откритост - в този така брутален свят той притежава емоционална интелигентност, която го откроява сред всички останали. Клеър вижда в него нещо модерно, което го кара да променя гледната си точка, да се учи, да бъде отворен за нови идеи", разсъждава Катрин за героинята си и допълва:

Виж още: 30 от най-известните шотландци

"Именно неговата емоционална интелигентност я привлича, не мускулите му. Това и харесвам у нея - защото можеше просто да повехне, а аз искрено вярвам, че обича съпруга си Франк. Но попаднала ненадейно в друго време, Клеър се опитва да осъзнае, че животът трябва да продължи, че

не можеш да седнеш и да страдаш по един изгубен живот,

към който нямаш представа дали изобщо ще успееш да се върнеш! Първо изяснява чувствата си пред самата себе си и чак тогава се впуска в тази красива любовна история."

Любовният триъгълник и емоционалните конфликти

"В книгата ролята на Франк не е застъпена така сериозно и аз съм много доволна, че в сценария образът му е по-разработен. Виждаме как Клеър и Франк се опитват да спасят брака си след края на Втората световна война, което ни дава ясна представа какво всъщност е загубила тя.

За нея двамата мъже са изключително различни и олицетворяват две коренно различни нейни страни. От едната страна е Франк - модерен и образован интелектуалец. Джейми, от друга страна, е първичен, страстен и отговаря на нейните духовни, нематериални потребности", обяснява Балфи.

Познанията на Клеър като медсестра изиграват съществена роля за нейното оцеляване

"Спасява я способността й да бъде полезна, поради което е смятана за важна личност в йерархията на замъка. Това й позволява да си купи, в известен смисъл, уважение и свобода в рамките на клана.

Тогава хората са умирали от инфекции след незначителни наранявания или поради факта, че са хапнали малко от нещо, което не става за ядене. Фактът, че Клеър може да спасява живота на хората и да им помага, се оказва нейната застраховка живот", убедена е актрисата.

Нямах много време за предварителна подготовка, признава още Катрин Балфи

"Снимките започнаха три седмици след като бях одобрена за ролята. Изкарах интензивен курс по езда и на два пъти ми накъдриха косата. Взех и малко уроци по британски диалект, на който говоря в сериала. Трябваше да се срещна няколко пъти и със специалист по билките, което беше много интересно.

Имах и този страхотен наръчник, по който медицинските сестри са работили през Втората световна война. Той е бил всичко, с което са разполагали като помагало на фронта", разказва тя.

Една от големите разлики между нея и героинята й се оказва прическата:

"Моята коса не е къдрава, напротив - права е. Когато се явих на кастинга, бях с къс бретон, а дължината на косата ми беше около раменете. След като ме одобриха, стана ясно, че ще трябва да се направи нещо по въпроса. Подложих се на две студени къдрения, защото първото не ме хвана.

В салона имаше само една фризьорка, която знаеше как да накъдри трайно коса, тъй като това отдавна не се практикува масово. Чак после осъзнахме, че накъдрената коса няма да ни свърши работа, особено за външните снимки. Така че денят ми започваше с комплект топли ролки на главата и приключваше с

огромна, рошава, къдрава коса

Това обаче беше изключително важно за образа, тъй като в романа всички говорят за непокорната къдрава коса на Клеър, която олицетворява нейната дива страна и огнения й темперамент."

Екранният й партньор Сам Хюган, който играе Джейми Фрейзър, също има свое виждане за нейната героиня:

"Първоначално Клеър е повече наблюдател отколкото участник. Зрителите могат да видят всичко през нейните очи. За нея това е враждебна земя, чужда страна, където говорят на език, който тя не разбира. Постепенно тя се разтваря за този непознат свят и започва да го изучава - а зрителите го опознават заедно с нея.

Според мен ако на нейно място беше друга жена, нямаше да се ориентира така добре в
ситуацията. Клеър обаче се адаптира изключително бързо. До голяма степен това се дължи и на опита й от Втората световна война, която засилва вроденото й качество да се ориентира бързо, и то в потресаващи условия. Това я кара да не се замисля особено -

сякаш се е изключила напълно, докато е работила на фронта

Сега, запратена назад в миналото, тя трябва под една или друга форма да мине отново през всичко това, но с тази разлика, че мястото я очарова. Времената са толкова различни, хората са имали съвсем други морални ценности, справяли са се по друг начин с живота.

Клеър научава планинците, и най-вече Джейми, че не е задължително нещата да остават по този начин, че може да има промяна към добро.

Тогава хората са били суеверни, били са свързани с природата, със смяната на сезоните, били са много по-близки със земята. Това пък са нещата, които тя получава от тях като знания, давайки си сметка, че можеш да живееш и разсъждаваш другояче.

За зрителите също ще е интересно да открият отново неща, които смятаме за отдавна изгубени."

"Друговремец", по едноименния роман от Диана Габалдон, се излъчва у нас от средата на ноември, в петък вечерта по AXN White.

По материали от AXN България