Парламентът се раздели на две в позициите си за газопровода

Българският Бойко Борисов заминава за Брюксел, за да обсъди с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проекта "Южен поток".

Вчера Борисов поиска от Народното събрание да състави единна позиция относно проекта, която той да представи на Юнкер. Очаквано парламентът не успя да постигне съгласие по темата, пише "Труд".

Парламентът разделен на две за "Южен поток"

От една страна БСП, АБВ и "Атака" се обявиха "за" строеж на газопровода, защото това бил националният интерес. От АБВ дори заговориха за възможността да оттеглят подкрепата си от парламента, макар да имат вицепремиер - Ивайло Калфин. Според тях "Южен поток" трябва да бъде построен, защото е в унисон с националния интерес.

На противоположното мнение бяха ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС, според които предложените от Русия условия за проекта са неблагоприятни за България. Те поддържат мнението, че газопроводът може да се строи само при спазване на Третия енергиен пакет на ЕС.

Виж още: Позицията на ГЕРБ и БСП за "Южен поток"

Патриотичният фронт се раздели по въпроса. От НФСБ на Валери Симеонов са на мнение, че проектът е изгоден само за Русия и спирането му е добра новина. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обаче изрази несъгласие с това твърдение.

Все още официално уведомление от Русия няма

До този момент Европейската комисия официално не е уведомена от Русия за спирането на проекта "Южен поток". Това е причината да няма яснота дали Брюксел ще прекрати започнатата наказателна процедура срещу страната ни във връзка с реализацията на проекта, стана ясно от думите на говорителят по енергийните въпроси на ЕК.