Последните две години бяха като влакче на ужасите, призна българският топтенисист, който точно на именния си ден се класира за своя втори полуфинал в турнир от Големия шлем

Григор Димитров е непобедим тази година - поне дотук. След титлата от турнира в Бризбън българският топтенисист продължава с победите си в Австралия, този път на откритото им първенство, където вече е на полуфинал, след като надигра с 3:0 сета 11-ия в световната ранглиста Давид Гофен (Белгия).

Петъчният му мач в Мелбърн е с Рафаел Надал, който надигра Милош Раонич (Канада). Българинът вече е играл срещу испанската звезда в четвъртфинала през 2014 г., когато отстъпи в 1:3 сета,

Гришо стана всенароден любимец през 2008 г. след победата си при юношите на турнира "Уимбълдън" и в Откритото първенство на САЩ. Досега най-високото му класиране в мъжкия тенис е полуфиналът на Уимбълдън през 2014 г. срещу Новак Джокович. 

В интервю след четвъртфинала срещу Гофен, цитирано от Би Ти Ви, българинът коментира: "Последните две години бяха влакче на ужасите, но съм доволен. Оценявам нещата, които ми се случват, и да съм на полуфинал пред тази великолепна публика е страхотно...

Преди четвъртфинала знаех, че няма да е лесно. През първия сет бях кълбо от нерви, ударите ми не се получаваха. Но след това се успокоих, намерих стила си на игра и спечелих."

За плановете си след мача Гришо сподели: "Най-вероятно ще си легна и ще гледам мача на Надал и Раонич. Който и да победи, няма да е лесно. В Мелбърн няма лесни мачове след трети кръг. Аз просто се радвам, че продължавам да излизам на корта пред тази публика."

Той разкри и по какъв начин е повлиял на играта му новият треньор Дани Валверду: "С него опростихме нещата. Не сме правили промени промени из основи, няма как това да се случи. Говорим много. Важно е, че се чувствам добре с него и показвам добра игра."

Миналата седмица в интервю за френското спортно издание "Екип" Валверду похвали възпитаника си за представянето му от началото на годината и добрата форма, която демонстрира. Венецуелецът беше категоричен, че с още малко работа Гришо може да стане изключително опасен за всеки съперник. 

"Ако Григор успее по едно и също време да максимизира най-силните си оръжия - сервис, форхенд и работата с крака, ще бъде опасен съперник за всеки тенисист, тъй като има агресивен стил на игра. Заради доброто си придвижване на корта, Димитров може да се отбранява отлично. Комбинирайки тези неща, той може да бъде много силен", прогнозира наставникът, който работи с Димитров вече няколко месеца.

"Преди всичко Григор е много трудолюбив. Откакто сме заедно, вложи много усилия. Много съм доволен от начина, по който се отнася към тренировките. Няма нужда да го притискам. Той сам много добре разбира, че ако се раздадеш изцяло, резултатите ще бъдат постигнати по-лесно. Това е човек, който влезе в челната осмица, въпреки че беше натоварен с много големи очаквания. Вероятно след това не положи достатъчно усилия, за да се утвърди, което естествено е много по-трудно", анализира още 30-годишният треньор.

Източник: Би Ти Ви