Следващият служебен премиер на България е личност с всепризнат опит. Какво можем да очакваме от него?

След като стана ясно, че следващият (служебен) премиер на България е Огнян Герджиков, интересът към личността му нараства значително.

Професор Огнян Герджиков е юрист, университетски преподавател и политик. Председател на 39-тото Народно събрание. Два пъти депутат от НДСВ.

Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София в семейството на юрист и също като баща си, завършва право в Юридическия факултет на СУ. По-кусно специализира във Виена и в Германия, в института "Макс Планк". 

Бил е заместник-ректор на Софийския университет, преподавател е по търговско право. Автор е на множество учебници, монографии, студии и статии в областта на гражданското, търговското и дружественото право. Изнасял е лекции в университети в Краков, Женева, Саарбрюкен, в Института "Макс Планк", в Хамбург и др.

В политиката влиза през 2001 г. с идването на Симеон Сакскобургготски на власт, когато е избран за депутат. Сложната ситуация, в която една чисто нова партия (с хора без политически или институционален опит предимно) получава почти пълна власт в страната изтиква Герджиков напред. Солидната му юридическа подготовка го прави подходящ за председател на 39-ото Народно събрание. 

Виж още: Огнян Герджиков: Време е за премахване на двойното гражданство

Към края на мандата си е предсрочно отстранен от поста с гласовете на опозицията след скандал за възпрепятстване на задаването на въпрос към Лидия Шулева (тогава икономически министър) за потенциалната сделка с "Булгартабак". Въпреки че депутатите го свалиха със 119 на 114 гласа и един въздържал се (самият Герджиков), залата го изпрати на крака и с аплодисменти.

В следващото 40-то Народно събрание отново е депутат и председател на Председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията.

През 2006 г. е удостоен от президента Георги Първанов с орден "Стара планина" за заслугите към Република България и по повод 60-тата му годишнина. През 2015 г. издава автобиографичната си книга "Аз не бях политик". Освен нея, Герджиков е автор и на книжката с детски стихотворения "История с Мечо, с патоци и с Лиса - История, дето съвсем ще ви слиса"

Герджиков е известен с умерена и консенсусна политика, в която се избягват конфронтациите. Макар че през 2005 г. изказваният му по-скоро да бяха срещу тройната коалиция с участието на ДПС, след създаването ѝ Герджиков в ролята си на председател на парламента я поддържаше обирайки възможно най-много конфликти между трите формации. 

Виж още: Герджиков: Махането на депутатския имунитет ще ни върне в 1944 г.

Това вероятно ще е целта му и в това служебно правителство - да се търси приемственост и баланс. За това той даде заявка и в първото си телевизионно интервю пред БНТ, след като бе посочен от президента за служебен премиер.

По думите му освен да организира честни избoри, кабинетът има задача да работи по подготовката на председателството на България на Европейския съвет. Според проф. Герджиков държавата трябва да се управлява така, че да бъде спокойна.

Проф. Огнян Герджиков, служебен министър-председател: Благодаря ви за вниманието, вие наистина показвате професионализъм и много висока класа. Сега научих, че е излязъл указа на президента. Не мислете, че това е лесно. Това е една огромна отговорност, една огромна тежест. Не беше никак леко да приема тази тежест върху гърба си, тъй като знам колко е трудно. Знам колко е трудно не само за България, светът е в едно състояние - турбулентно. Ние сме част от демократичния свят. Много ще разчитам на подкрепата на президента, също и на хората, посочени от него за министри в служебния кабинет.

Източник: Агенция "Фокус", БНТ