Бившият председател на парламента коментира заплахите от лишаването на депутатите от имунитет

Поведението на Волен Сидеров в нощта на изборите е опит да се мобилизират симпатизантите на "Атака". Това коментира пред агенция "Фокус" председателят на 39-то Народно събрание проф. Огнян Герджиков.

Той бе категоричен, че не може заради поведението на Сидеров да се отнема депутатския имунитет извън пленарна зала, защото това би ни върнало във времената от 1944 г.

"Депутатският имунитет е едно демократично постижение от много десетилетия и няма развита държава, където да няма такъв имунитет. Това неслучайно е така, защото по този начин много лесно може да се контролират опозиционните лидери, когато те пречат на управляващите. В подобни ситуации с репресията на държавата може да бъде контролирана опозицията. Това е дълбокият смисъл на депутатския имунитет", каза проф. Огнян Герджиков.

Той допълни, че не може заради един случай да бъде нарушавано законовото правило. Според него, падането на имунитета на народните представители би дало възможност на управляващите да се разправят с опозицията.

БСП е против, ГЕРБ все още настояват

БСП е против имунитетът на депутатите да падне. Не може заради един изолиран случай да се ограничават правата на народните представители, заяви Валери Жаблянов от БСП в сутрешния блок на Би Ти Ви. 

Той обяви, че ръководството на МВР трябва да подаде оставка, защото не се е справило със скандала в НАТФИЗ в изборната нощ, предизвикан от Волен Сидеров и депутати от "Атака". Според него Сидеров е можело да бъде задържан. 

Другият гост в студиото - Данаил Кирилов от ГЕРБ, обаче пък беше категоричен, че МВР е изпълнило закона максимално точно. 

"Наказанието за тежко хулиганство е до 5 години, което е извън хипотезата за задържане в момента на извършване на деянието от народен представител, за което се изисква наказанието лишаване от свобода да е над 5 години. Затова полицията нито може да приложи полицейски мерки по Закона за МВР, нито може да изпълни мярка задържане под стража", обясни Кирилов.

Източник: Агенция "Фокус", Би Ти Ви