Председателството на комисията се поема от Димитър Главчев от ГЕРБ

Парламентът създаде временна комисия, която да реши дали депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов ще се разделят с имунитетите си заради скандала с двете нахлувания в НАТФИЗ. 

Създаването на комисията бе прието след гласуване с 136 гласа "за" и 11 "против", като всичките гласове срещу създаването ѝ бяха от парламентарната група на "Атака".

Състав на комисията

Комисията е съставена от 17 народни представители - по двама от всяка парламентарна група и един независим. 

За председател бе избран Димитър Главчев от ГЕРБ. Останалите членове са: Десислава Атанасова (ГЕРБ), Чавдар Георгиев (БСП) и Атанас Зафиров (БСП), Четин Казак (ДПС), Хамид Хамид(ДПС), Антони Тренчев (РБ) и Гроздан Караджов (РБ), Християн Митев (ПФ), Емил Димитров (ПФ), Стефан Кенов (БДЦ), Георги Ковачев (БДЦ), Явор Нотев (Атака) и Илиан Тодоров (Атака), Светослав Белемезов (АБВ), Лъчезар Никифоров (АБВ) и Ана Баракова.

Комисията се създава за срок от една седмица и през това време трябва да проучи дали Сидеров и Чуколов са извършили достатъчно престъпления от общ характер, за да им бъде свален депутатският имунитет.

До създаване на комисията се стигна, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на двамата депутати заради скандала с двете нахлувания на Сидеров и Чуколов в НАТФИЗ, като се стигна до намесата на полиция.

Двамата отказаха доброволно да свалят имунитетите си и това доведе до създаването на комисията, която да разследва случая.

Два протеста за имунитетите 

Междувременно пред парламента се проведоха два протеста - един в подкрепа на Сидеров и Чуколов и един срещу скандалното им поведение. 

За да защитят лидера си, се бяха събрали близо 200 привърженици на "Атака". Другият протест, организиран под надслов #Je suis НАТФИЗ, събра около 20 души, които настояха за свалянето на имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, както и за незабавния им арест.

Източник: Нова телевизия, OFFnews