Опасността от терористични актове по време на европейското първенство по футбол във Франция тази година може да наложи крайни мерки за сигурност

Въпреки опасността от терористични атаки мачовете на Евро 2016 във Франция няма да се играят при закрити врати. Това бе решено от ръководството на УЕФА.

За подобно нещо се заговори след атактите в Брюксел, извършени 4 месеца след кръвопролитията в Париж. Вицепрезидентът на УЕФА Джанкарло Абате намекна за идеята, като поясни, че това може да се приложи само за някои срещи, а не за всички мачове. 

"За нас сигурността е основният проблем. Спортните събития остават на второ място след здравето и живота на хората. За всеки мач има хора, които отговарят за обществения ред и организирането на събитието. Последните две световни първенства в Южна Африка и Бразилия се отличаваха с висок риск от инциденти и социално напрежение по ред причини. Това е нещо, с което за жалост светът на спорта трябва да се научи да живее", каза Джанкарло Абате.

Абате призова европейците да не се отказват от ценностите си и да имат вяра, че властите ще се справят със ситуацията. Въпреки това той подчерта, че при твърде висок риск трябва да се помисли за отлагането или отмяна на спортни събития.

В крайна сметка от УЕФА излязоха с официална позиция, изразяваща увереност, че ще бъдат взети всички мерки за провеждането на безопасно и празнично първенство, и няма нужда мачовете да се играят без зрители.

За проблема със сигурността на Евро 2016 се заговори още след атентатите в Париж от 13 ноември миналата година, след като терорист се самовзриви по време на приятелска среща между националните отбори на Франция и Германия на "Стад дьо Франс" - един от стадионите, на които трябва да се играят мачовете от европейското първенство тази година.

УЕФА вече отхвърли възможността първенството да бъде отменено или преместено след нападенията през ноември, но френският вътрешен министър Бернар Казньов подчерта, че сигурността по време на турнира трябва да е на възможно най-високо ниво.

След като мерките за сигурност в Брюксел бяха повишени, срещата между Белгия и Португалия на 29 март почти сигурно няма да се играе. Ако най-високото четвърто ниво на терористична заплаха в града се запази, то срещата ще бъде отменена.

Източник: Скайспорт