Фандъкова, Кристалина и Димитър Николов още са в списъка, свои и чужди чакат Борисов на финала, обобщава "24 часа"

Парламентарната шефка Цецка Цачева се върна в топ 5 на кандидатите на ГЕРБ за президент, съобщава в. "24 часа", като се позовава на свои източници.

Преди два дни зам.-шефът на партията Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ има кандидат-президент и уточни, че той е "разпознаваем и добре стоящ в обществото".

Профилът на Цачева е близък до профила на успешния кандидат според анализите на ГЕРБ: 

жена, професионалист, разпознаваема, неконфликтна,

която може да привлече на втори тур гласове и от центъра и ДПС, и от левицата. На този модел освен Цачева отговарят още столичният кмет Йорданка Фандъкова и зам.-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Виж още: Как Борисов откраднал Кристалина от Световната банка

Най-напред в класацията на ГЕРБ е Фандъкова. Според анализите тя е харесвана не само в ГЕРБ и може да обедини избирателите още на първи тур. За ГЕРБ обаче Фандъкова е по-ценна като кмет  на София и там не са убедени, че ще намерят достоен неин заместник при едни предсрочни местни избори.

Затова по нейно настояване кандидатурата й е свалена от обсъжданията засега. Анализите обаче продължават и е възможно тя отново да бъде предпочетена.

Възможна е и кандидатурата на Кристалина Георгиева. В петък "24 часа" прогнозира, позовавайки се на източници от Брюксел, че е вероятно тя да направи кариера в Световната банка или в Еврокомисията. През последните дни там все по-упорито се коментира, че председателят

Юнкер има здравословни проблеми и няма да успее да завърши мандата

Има и друг вариант - Георгиева да заеме президентския пост в Световната банка, а Росен Плевнелиев да стане български еврокомисар.  Запитана дали ще се кандидатира в Брюксел, Кристалина отговори: "Не ми задавайте този въпрос до края на юни." 

Миналата година блогът на Георги Готев от EurActiv се включи в първоаприлските шеги, като използва тази снимка от посещението на Димитър Бербатов при еврокомисаря Кристалина Георгиева в Брюксел на 27 март, за да анонсира, че двама от най-популярните българи се кандидатират за президент и вицепрезидент

Всъщност, ако се абстрахират от анализа, че жена трябва да е кандидат, най-висок рейтинг има кметът на Бургас Димитър Николов. Преди време обаче лидерът Бойко Борисов изброи няколко имена, които нямало да са кандидати: Николов, Цветанов, Томислав Дончев и Фандъкова.

Кметът беше много доволен, че отпада от списъка, но той има потенциал да обере гласове извън ГЕРБ, казват колегите му.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в присъствието на Цветан Цветанов (вдясно), Димитър Николов и други представители на новата правителствена коалиция, връчва на президента Росен Плевнелиев реализирания проучвателен мандат - проектосъстава на новия си кабинет, 6 ноември 2014 г.

Не забравяйте варианта Борисов да е кандидатът, ако другите партии издигнат силни лица и извадят добри идеи, предупреждава обае "24 часа". Борисов може да е спасителният вариант, ще спечели срещу всеки, убедени са в партията. Свои и чужди очакват той все пак да играе.

Кой ще се бори за поста на Росен Плевнелиев ще стане ясно около 23 септември. Цветанов обяви в събота, че ще го кажат в навечерието на предизборната кампания. Като възможни дати за президентските избори се сочат 23 или 30 октомври, или 3 ноември. Това означава, че кампанията, която остана по закон 30 дни, започва най-рано на 23 септември. 

Или Цветанов поема парламента, или Плевнелиев кабинета

Кой ще поеме Народното събрание, ако Цецка Цачева стане президент? Заедно с имената на потенциалните кандидати, в ГЕРБ вече разиграват и варианти за техни заместници на отговорните постове, които те заемат в момента.

Така най-често спряган за наследник на Цачева в парламента е Цветан Цветанов. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията се е доказал като добър организатор и мениджър, способен да работи с много хора.

Той е диалогичен и през него минават и в момента разговорите на ГЕРБ с останалите парламентарни сили, така че според източниците на "24 часа" е много подходящ за председател на Народното събрание.

Ако пък Бойко Борисов стане президент, източници от ГЕРБ не изключват на премиерския стол да го наследи Росен Плевнелиев. Той ще бетонира подкрепата на Реформаторския блок за правителството и така ще гарантира изкарването на пълен мандат на кабинета, смятат в централата.

Източник: в. "24 часа"