Европейската филмова академия обяви номинациите за своите 30-и награди, за първи път с българско участие са три заглавия: "Белгийският крал" при комедиите, "Безбог" при откритията и "Пощальонът" при документалните филми

За първи път за Европейските филмови награди, раздавани за 30-и път на 9 декември в Берлин, са номинирани цели три български заглавия: "Безбог", "Белгийският крал" и "Пощальонът".

Носителят на "Златна роза 2016" и режисьорски дебют на Ралица Петрова "Безбог" е номиниран за европейско откритие на годината. Филмът имаше премиера на кинофестивала в Локарно, където спечели "Златния леопард", а в колекцията му от престижни отличия е и Голямата награда на тазгодишния София филм фест.

"Пощальонът" на Тонислав Христов ("Правилата на ергенския живот"), участвал с успех на фестивала IDFA в Амстердам, е номиниран в документалната категория - пореден успех за българското документално кино след номинациите на Адела Пеева с "Чия е тази песен?" и "Развод по албански".

Виж още: Осемте БГ филма, наградени от киноакадемията тази година

Филмът, който е копродукция с Финландия, се конкурира с германския "Аустерлиц" на Сергей Лозница, Komunia на полската режисьорка Анна Замецка, La Chana (Испания, Исландия, САЩ) със сценарист и режисьор Лучия Стойевич, Stranger In Paradise на холандеца Гуидо Хендрикс.

За първи път български филм е сред номинациите и за най-добра европейска комедия. Копродукцията на нашата страна с Белгия и Холандия "Белгийският крал" е почти изцяло заснета у нас. Режисьорският тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт представиха фила за първи път на кинофестивала във Венеция и вече обмислят продължение, което да отрази динамичните процеси, случващи се на Стария континент и в света.

За титлата "Най-добър европейски филм" тази година се състезават "Нелюбов" на Андрей Звягинцев, СПИН драмата "120 удара в минута" на Робен Кампийо, номинирана и за наградата ЛУКС на Европейския парламент (заедно с "Уестърн", също заснет у нас), прожектираният на СФФ и в арткината у нас "Другата страна на надеждата" на Аки Каурисмаки, романтичната драма On Body And Soul (Teströl és lélekröl) на унгарската режисьорка Илдико Еньеди, спечелила "Златната мечка" в Берлин, носителят на "Златната палма" от Кан The Square / "Квадратът" на Рубен Остлунд, номиниран и в комедийната категория.

Видео: "Тони Ердман" - европейският филм на 2016 г.

Номинациите за режисура включват имената на Аки Каурисмаки, Илдико Еньеди, Рубен Остлунд, Андрей Звягинцев с творбите им, номинирани и за най-добър филм, плюс Йоргос Лантимос за The Killing Of A Sacred Deer (Убийството на свещения елен), където участва и холивудската звезда Никол Кидман.

При сценаристите кандидати за Европейската филмова награда са някои режисьори като Илдико Еньеди за On Body And Soul, Йоргос Лантимос (заедно с Ефтимис Филипоу) за The Killing Of A Sacred Deer, Андрей Звягинцев (заедно с Олег Негин) за "Нелюбов", Рубен Остлунд за The Square и Франсоа Озон за историческата драма "Франц".

Актьорите и актрисите, които са отличени с номинации за своята работа през изминалата година, са Клаес Банг (The Square), Колин Фарел (The Killing Of A Sacred Deer), Йозеф Хадер ("Стефан Цвайг - Farewell To Europe" / Vor der Morgenröte), Нахуел Перез Бискаяр ("120 удара в минута"), Жан-Луи Трентинян и Изабел Юпер (Happy End на Михаел Ханеке), Паула Беер ("Франц"), Жулиет Бинош (в романтичната драматична комедия на Клер Дени Un beau soleil intérieur), Александра Борбели (On Body And Soul) и Флорънс Пух ("Лейди Макбет").

След "Омарът" (2015), който също беше номиниран за Европейските филмови награди, Колин Фарел (вдясно) се снима и в следващия филм на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос заедно с младия Бари Кьоеган ("И после светлина" на Константин Божанов, "Дюнкерк") и Никол Кидман, с която си партнира и в друг тазгодишен филм - "Измамените" на София Копола

Източник: София филм фест