В градовете има над 2,5 млн. жилища, повече от 600 хил. са празни. Какво показва още статистиката в ЕС за собствените жилища, финансовата тежест на жилищното настаняване и съотношението къщи-апартаменти?

Всяко трето жилище у нас е необитаемо, показва доклад на Световната банка. В същото време цените на жилищата са много високи, сравнени с размера на доходите, отбелязва Би Ти Ви.

В градовете има над 2,5 млн. жилища. Оказва се, че над 600 хил. са празни, т.е. 25% от апартаментите са обезлюдени, сочат данните за София и големите градове. Междувременно 15% от българите живеят в пренаселени жилища, които се споделят от повече от едно семейство.

Виж още: Повече от половината млади хора у нас живеят в лоши жилищни условия

В селата процентът на празните домове е още по-висок. От над 1,3 млн. повече от половин милион са празни, което е 43%.

Репортаж на Би Ти Ви показва, че от над 2000 души в недалечното минало сега в село Царевец са останали 300. Местните хора не крият най-големия си страх, че селото ще опустее напълно.

Леля Венета разказва, че навремето, като изпращала сина си войник, улицата не стигнала за тържеството: "Беше богато село, народ много, да видиш някога какви сватби, кръщенета, изпращания..."

В съседната къща наследниците не са стъпвали поне от 15 години. Все пак прираст има. Привлечени от спокойствието, чужденци са закупили имоти в Царевец. 

Намерихме този дом в интернет, мъжът ми седна в колата, три дни кара, без да спира, и ето че сме тук и сме много щастливи, признава Ксения Грийнууд. "Много е тъжно, че има много пустеещи имоти. Мисля, че липсата на пари гони хората и когато ги заработят другаде, се надявам да се върнат", казва Иън Грийнууд.

Данни на Евростат, огласени тези дни, показват, че страната ни продължава да е в челото на държавите членки по процент от населението със свой дом, с 82,3% собственици. На шестте места преди нас се нареждат бивши соцстрани като Румъния (близо 100%), Литва, Хърватия, Словакия, Унгария и Полша.

Средният показател за ЕС е 69,3%, а най-нисък е делът на собствените жилища в Австрия и Германия - малко над 50%.

Друга статистика пък показва процентът на хората, които живеят в къщи. Там най-високо се нареждат Ирландия и Великобритания, а при среден дял за ЕС 57,5% у нас процентът е под 50. За сравнение - в дъното на класацията са Испания и Латвия с около едва 1/3.

Виж още: Къде най-много млади имат собствен дом?

В по-голямата част от държавите членки на ЕС мнозинството от хората живеят в къщи, а апартаментите са основните жилища в 10 страни, сред които Естония, Литва, Германия и Гърция.

По повод неотдавнашния световен ден на градовете от Евростат разпространиха и данни, според които през 2016 г. 41% от европейците са живели в големи градове, 31% - в по-малки градове и предградия, 28% са жителите на селските райони. 

В Малта делът на градските жители е най-висок (90% от цялото население), а на другия полюс са Люксембург (13% по данни от 2015 г.), Словения (20%) и Словакия (23%).

Сред основните предизвикателства на големите населени места продължава да е финансовата тежест на жилищното настаняване. Средно 13% от жителите на големите градове живеят в домакинства, които харчат над 40% от доходите си за наем и покупка на жилище. В селските райони и по-малките населени места този дял от населението е съответно 11 и 9.

Виж още: Експерти: Поне още три години ръст в цените на жилищата

Страната ни е спомената сред държавите, където финансовата тежест е толкова висока за най-голяма част от градските жители - 19%. Пред нас по този показател са само Гърция (45% от цялото градско население), Дания (23%) и Германия (20%), а непосредствено следва Белгия (16%).

Същевременно обаче единствено у нас, в Румъния, Хърватия, Унгария и Литва цената на жилищата е по-непосилна за жителите на селските райони, отколкото за гражданите.

Източник: Би Ти Ви, Евростат