58% от младите хора на възраст 15-29 години живеят в пренаселени жилища или плащат прекалено висока цена за жилище

Около 58% от половината от младите българи на възраст между 15 и 29 години живеят в недобри жилищни условия, в пренаселени жилища или плащат прекалено висока цена за жилище, сочат данни от анализ на Евростат за качеството на жилищните условия в ЕС-28 през миналата година, цитирани от "Дарик".

Данните на НСИ у нас показват, че във възрастовата категория 15-29 години е имало около 1,2 млн. млади българи от близо 7,2-милионното население на страната. 

Жилищният фонд, с който са разполагали българските домакинства през миналата година, е бил около 3,9 млн. жилища. От тях най-голям е бил броят на тристайните жилища - повече от 1,3 млн. Следват двустайните жилища - около 1,2 млн. Едностайните жилища у нас са били около 350 хил. Жилищата с четири, пет, шест или повече стаи у нас са били около 1 млн., показват още данните на НСИ.

От изследването на Евростат става ясно, че в най-неблагоприятни жилищни условия живеят младите хора в Румъния, където 69% от младите румънци живеят в условия на пренаселеност и препълнени домакинства.

Виж още: Къде в столицата имотите са най-скъпи и къде най-евтини

Освен България и Румъния, страните, където голям процент от младите живеят в условия на пренаселеност и криза за жилищна площ, са Унгария, Полша, Хърватия, Словакия и Латвия.

Анализът на Евростат отчита, че през миналата година в ЕС е имало около 90 млн. млади хора на възраст 15-29 години, което предсталява общо 17,7% от населението на целия Европейски съюз.

Близо 8% от населението на ЕС на възраст 15-29 години са се сблъскали с жилищни проблеми и тежки жилищни условия, отчита европейската статистика. Според европейските стандарти на всеки европеец над 15-годишна възраст се полага самостоятелна стая или двама души от един и същи пол на възраст 15-17 години също би трябвало да живеят в отделна стая.

Виж още: 60% от обявите за имоти са фалшиви

Най-облагодетелствани откъм жилищни условия са били младите хора в Белгия, Холандия и Финландия, където едва между 2 и 5% от възрастовата категория 15-29 години са имали някакви жилищни проблеми и затруднения.

Според анализа на Евростат качеството и благосъстоянието откъм жилищни условия на гражданите на ЕС са от ключово значение за стандарта на живот и основен елемент от социалното включване в Евросъюза.

Източник: "Дарик"