Според експертите жилищата в София се продават изключително бързо - до 6 месеца при имотите със заявена цена над пазарната

Цените на апартаментите се повишиха в девет столични квартала, показва анализ на жилищния пазар, показва проучване на в. "Труд".

За периода от януари до септември най-голямо поскъпване има в "Манастирски ливади" (28 евро/кв. м), "Център" (36 евро/кв. м), "Изток" (50 евро/кв. м), "Лозенец" (20 евро/кв. м), "Кръстова вада" (35 евро/кв. м), "Яворов" (15 евро/кв. м). В районите на кв. "Витоша", кв. "Гоце Делчев" и "Сердика" цените са се вдигнали едва с около 1 до 4 евро на кв. м.

Само в шест квартала на София цените на апартаментите поевтиняват. Това са "Люлин", "Дружба", "Надежда", "Овча купел", "Гео Милев" и "Красна поляна". Единствено в "Младост" пък няма промяна в цените на имотите.

Виж още: 100 хил. българи се издържат от наеми

По думите на експертите над половината от обявените за продажба жилища в София се реализират след повече от 6 месеца.

"Това са жилища на завишени цени. Останалите, чиито цени са пазарни, се реализират за много кратко време - 74% от купувачите се сдобиват с желания имот в рамките на един месец", казва Явор Пейчев, регионален мениджър на консултантска компания.

"Продавачите на масивно, завършено строителство, които обичайно са физически лица, все още не са готови на компромис. Такъв не правят и инвеститорите в ново, качествено строителство. Като цяло отстъпките не са фактор на пазара през третото тримесечие. Над 65% от жилищата през лятото бяха продадени без никаква отстъпка. Купувачите от своя страна не изпадат в излишни преговори, ако имотът отговаря на очакванията им", посочва още Пейчев.

Виж още: 60% от обявите за имоти са фалшиви

Общо 70% от сделките през третото тримесечие са за двустайни (41%) и тристайни (29%) апартаменти. Едностайните заемат дял от 8%, а многостайните, студиата и къщите - съответно по 3% от всички сделки.

Покупките до 50 хил. евро заемат 23% от всички, а по 24% е делът съответно на сделките между 50 хил. и 70 хил. евро и на тези между 70 хил. и 100 хил. евро.

Източник: в. "Труд"