27-годишният "цигански цар" постигна срещу Кличко онова, в което Кобрата не успя

1. Фюри е спечелил всичките си 25 битки на ринга, 18 от тях с нокаут. Мачът му на 28 ноември срещу 39-годишния Владимир Кличко, изкарал близо десетилетие на върха в професионалния бокс, продължи 12 рунда и завърши с единодушно съдийско решение: 115:112, 115:112, 116:111. Ти си велик шампион, Влад, благодаря ти много, че игра срещу мен, заяви победителят след двубоя им в Дюселдорф, който се състоя година след като Кличко нокаутира Кубрат Пулев.

2. Новият шампион на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO) е едва петият британски номер 1 в своята категория след Боб Фицсимънс, Ленъкс Луис, Франк Бруно и Дейвид Хей.

3. Наричат го Циганския цар - Gypsy King, както е и прякорът му в "Туитър", където благодари на Бог за този триумфален миг от живота си.

4. Самият той няма нищо против да се прави на палячо и да залага на шоуто, например да се появи на пресконференция, дегизиран като Батман, - което в случая насочи прогнозите в полза на опонента му, а той самият бе смятан за аутсайдер.

5. Песента, която изпя след победата си, беше I Don't Want To Miss A Thing (Не искам да пропущам нито миг) на "Аеросмит" (от филма "Армагедон"). Шампионът я посвети на феновете си в Ирландия, Великобритания, САЩ и Германия, но най-вече на съпругата си, обявила точно преди мача, че е бременна с третото им дете.

6. Роден е в семейството на ирландски номади, т.нар. Irish Travellers, наричани още "цигани". През 80-те баща му Джон "Циганина" Фюри участвал в юмручни боеве, а през 2011 г. влиза в затвора, защото извадил окото на човек. Дори да не спечеля и един мач повече, ще съм постигнал мечтата си, мечтата на семейството ми - името ни в бокса да се запомни, заявява днес Тайсън в интервю пред в. "Дейли телеграф". 

7. Идва на бял свят в Манчестър три месеца преждевременно и тежи едва половин килограм, а лекарите не му давали големи шансове за оцеляване.

8. Кръстен е на Майк Тайсън, който при раждането му (август 1988 г.) бил на боксовия връх в тежката категория.

9. Със съпругата си Парис имат петгодишна дъщеричка на име Венецуела и син на три - Принс (Принц), чието име беше изписано на колана на гащетата му в ирландско зелено, с детелинка.

10. Фен е на "Манчестър юнайтед", а на аматьорско равнище се е боксирал както за Ирландия, така и за Англия.

11. Според статистиката за съботния мач, цитирана от Sportal.bg, Фюри е пуснал 371 удара срещу само 231 от страна на Кличко. Превъзходството е още по-показателно по отношение на пласираните техники - новият шампион е вкарал 48 мощни удара срещу едва 18 за украинеца, а при попаденията с водещата ръка предимството отново е негово, с 38:34.

Източник: Би Би Си