Нечовешки условия в затворите в България

В XXI век затворници у нас нямат достъп до тоалетна през нощта, адекватни лекарски грижи и са малтретирани. Това установява Европейският комитет против изтезанията, който дава срок на България, за да вземе спешни мерки.

По изработването на мерките е създадена вече работна група, в която участва и българско затворническо сдружение за реабилитация - организацията, оглавявана от австралиеца Джок Полфрийман. Решение на проблема с тежките условия в затворите трябва да се намери до края на следващата година. 

Кошмарът в Бургас

Едно от местата, които са били посетени от експертите от Европейския комитет, е затворът в Бургас, където са настанени 520 души при доста тежки условия.

По думите на Васил Колев, който излежава там присъда за причиняване на катастрофа има  килии с по 20 души и с по 15 души в тях, като през нощта е най-трудно, защото тогава достъп до тоалетна няма и се изполват пластмасови кофи.

Друг затворник разказва за дървеници, хлебарки и мишки в килиите, а дори самият директор на затвора Бранимир Мангъров определя условията като лоши. 

Зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов определя ситуацията в бургаския затвор като много тежка, тъй като липсват тоалетни и е пренаселено.

Виж още: Остри критики към България за положението в арестите и затворите

"Ако минимумът за жилищна площ за един затворник е четири квадратни метра, там голяма част от затворниците разполагат с не повече от 2 квадратни метра", уточни той и заяви, че Бургаският затвор ще бъде ремонтиран. Дали ще има пари и за ремонт на всички затвори, не е ясно.

"Към момента в проектобюджета не фигурират тези средства. Става дума за 15-16 млн. лева. Това е по-малко от ремонта на "Цариградско шосе". Надяваме се и на целево финансиране в рамките на годината", обясни зам.-министърът.

Ужасната слава на българските затвори

Българските затвори имат ужасна слава и заради друго - малтретирането на затворниците. От октомври насам е въведен регистър на травматични увреждания и възможност затворник да бъде освидетелстван от лекар извън затвора.

И докато държавата се бави с осигуряването на елементарни битови условия, тя губи стотици хиляди левове от заведени дела от затворници.

"В последно време получаваме откази от Германия да изпълнява европейски заповеди на българските власти и да екстрадира определени хора, защото четата докладите и казват, че не можем да осигурим човешки условия за изтърпяване на наказанията", съобщи още зам.-министър Янкулов.