След като за втора поредна година в номинациите за "Оскар" не попадна нито един афроамериканец, наградите на актьорската гилдия в САЩ възстановиха справедливостта

Лауреатите на "Оскар" за главна роля като че ли са ясни - Леонардо ДиКаприо за "Завръщането" и Бри Ларсън за "Стая", които взеха "Златен глобус" в драматичните категории, а през уикенда спечелиха и отличията на актьорската гилдия в САЩ.

Алисия Викандер стана най-добра поддържаща актриса с премиерния у нас "Момичето от Дания", а най-добрият актьорски ансамбъл е в "Спотлайт", също създаден по действителен случай.

При актьорите в драматичен и комедиен сериал отличията отидоха съответно у Кевин Спейси като президента Франк Ъндъруд в "Къща от карти" (отново) и Джефри Тамбор с транссексуалната му роля в Transparent.

Повторни победители имаше и в груповите категории. За най-добър актьорски ансамбъл в драматичен сериал бяха провъзгласени 20-те основни действащи лица в британския "Имението Даунтън", който миналата година приключи екранния си живот. Още повече - 34, са актьорите в "Оранжевото е новото черно", отличени с груповия приз за комедиен сериал.

Някои от тях взеха и индивидуален приз, с което реабилитираха афроамериканските актьори, пренебрегнати от киноакадемията. В номинациите за "Оскар" тази година за втори пореден път няма расово разнообразие, което накара някои черни звезди да бойкотират церемонията в края на февруари.

Идрис Елба, смятан за най-ощетен, триумфира с две статуетки: като поддържащ актьор в Beasts of No Nation и за минисериала на Би Би Си "Лутър", чийто четвърти сезон беше излъчен миналата година.

Филмът на реж. Кари Фукунага (сериала "Истински детектив"), който се разпространява чрез платформата "Нетфликс", разказва за децата войници, въвлечени в гражданската война в Западна Африка. 43-годишният Елба, чиито родители са пристигнали в Англия от Сиера Леоне и Гана, е в ролята на безмилостен бунтовнически командир...

Той се е превъплъщавал и в Нелсън Мандела, но лондонският полицейски инспектор Лутър е неговата най-емблематична роля, заради която е спряган като един от фаворитите за следващия Джеймс Бонд.

При актрисите в тв филм или минисериал призът отиде у рапърката Куин Латифа за изпълнението й в биографичния "Беси".

Продукцията на HBO разказва за легендарната американска певица Беси Смит (1894-1937), наричана Императрицата на блуса, която умира едва на 43 след автомобилна катастрофа.

Освен ансамбловите статуетки, "Оранжевото е новото черно", който е най-гледаният сериал на "Нетфликс", донесе на Узо Адуба и поредната лична награда за комедийна актриса.

С ролята на затворничка 34-годишната американка от нигерийски произход е и единствената, печелила наградата "Еми" и в драматичната, и в комедийната категория. Предстои четвърти сезон на поредицата, а третият беше пуснат миналото лято.

Афроамериканска актриса спечели отново наградата и за драматичен сериал. Миналогодишната лауреатка Виола Дейвис от "Как да ни се размине за убийство", която вече е на 50, прие статуетката в бледолилава рокля Zac Posen.

Снимки: Getty Images за "Търнър"