24-тото издание на международния филмов фестивал се открива на 12 март с "Петя на моята Петя" и продължава до края на месеца. Ето още някои от заглавията в конкурсните програми и тематичните секции (видео)

Българското кино е сред акцентите в програмата на 24-тия международен София филм фест (СФФ), който отново включва практически цялата по-стойностна родна продукция от изтеклата година - без да броим "зрителски" ленти като "Диви и щастливи", "Завръщане", "Екшън", "Ятаган", "Връзкология".

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, продължава до края на март, но в столичния Дом на киното подгряват публиката още от 2 март с ретроспектива с 14 заглавия на финландския режисьор Аки Каурисмаки. В допълнение на прожекциите (от 27 март и в кино "Одеон") се организират фотоизложба и изложба с оригинални плакати за неговите филми.

Откриването на София филм фест 2020 е на 12 март в зала 1 на НДК с дебютния игрален филм на актьора Александър Косев "Петя на моята Петя", посветен на бургаската поетеса Петя Дубарова (1962-1979).

На церемонията се присъжда и Наградата на София за принос към изкуството на киното, а тазгодишният й български носител е режисьорът Анри Кулев, известен още като художник, аниматор, сценограф и продуцент. Най-новият му игрален филм е историческата драма за Сръбско-българската война от 1885 г. "Имало една война".

Отличието на Столичната община тази година получава и големият канадски режисьор от арменски произход Атом Егоян, който идва да представи лично най-новия си филм "Почетен гост", включен в програмата заедно с класиките му "Екзотика"и "Примамливото отвъдно".

Сред знаменитите гости е също полската режисьорка Агнешка Холанд, която пристига с най-новия си филм "Шарлатан", за да бъде удостоена със специалния приз "ФИПРЕССИ 95 Платиниум", връчен от генералния секретар на организацията Клаус Едер.

Очакват се още световноизвестни имена като Горан Паскалевич, Милчо Манчевски, Войчех Смажовски, Дорон Еран, водещи режисьори от балканския регион (Сърдан Голубович, Тудор Джурджу, Дамян Козоле), украинецът Владислав Васянович.

За 18-и път в рамките на фестивала се провежда конкурсът за първи или втори игрален филм "София – град на киното". Председател на международното жури е британският режисьор Питър Уебър ("Момичето с перлената обица"), а в състава са още продуцентите Николас Селис (Мексико) и Джим Старк (САЩ), българската актриса Ирмена Чичикова ("Не ме докосвай"), испанският режисьор и продуцент Луис Миняро.

БГ филмите в конкурса са излезлият в кината през януари "18% сиво" на реж. Виктор Чучков-син (TILT), копродукция с Германия, Северна Македония, Сърбия и Белгия по едноименния роман от Захари Карабашлиев, и "Сестра" на Светла Цоцоркова ("Жажда"), съвместна продукция с държавата Катар, а режисьорката Елица Петкова се състезава с германския "Риба, плуваща по гръб"

За Голямата награда, която съдържа 7000 евро парична премия, осигурена от Столичната община, те се конкурират още с:

"Как да имитираш война" – Великобритания, режисьор Рудолф Херцог 
„Клео– Белгия, режисьор Ева Куул
"Обикновен човек" – Гърция, режисьор Тасос Гераканис
"Прати ме в облаците" – Китай, режисьор Конкон Тен
"Пустош" – Турция, режисьор Али Йозел
"Родина" – Литва-Латвия-Германия-Гърция, режисьор Томас Венгис
"Среднощно– Великобритания, режисьор Натали Бианкери
"Тези, които останаха" – Унгария, режисьор Барнабаш Тот
"Ялда, нощ за прошка" – Иран-Франция-Германия-Швейцария-Люксембург, режисьор Масуд Бакши

С "Бони и Льони" Светла Цоцоркова участва и в конкурса за български късометражен филм, където наградата, осигурена от "Доли медиа студио" е дори по-голяма (1500 евро парична премия и 8000 евро в постпродукционни услуги).

Селекционната комисия, състояща е от режисьора Станислав Тодоров-Роги, кинокритикът Катерина Ламбринова и миналогодишния носител на наградата "Джеймисън" Пенчо Кунчев, е определила още 12 филми финалисти:

"Внукът на човекоядката", режисьор Десислава Николова-Беседин
"Да се срещнем вчера", режисьор Ива Токмакчиева
"Живот", режисьор Красимир Калушев
"Лист хартия", режисьор Ася Кованова
"Майка", режисьор Ивайло Минов
"Най-сладкото", режисьори Борис Мисирков и Георги Богданов
"Нина", режисьор Христо Симеонов
"Нощна смяна", режисьори Еди Шварц и Йордан Петков
"Среща", режисьор Мартин Илиев
"Тупик", режисьор Олга Колева
Better Nature, режисьор Ралица Петрова
Motherland, режисьор Кристина Спасовска

В балканския конкурс пък мери сили отличеният с "Кристален глобус" от Карлови вари 2019 "Бащата", който по-късно стана и най-добър български филм на националния фестивал "Златна роза" във Варна. Поредният хит на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов след "Слава" и "Урок" се състезава с:

"Баща" – Сърбия-Франция-Германия-Словения-Хърватия-Босна и Херцеговина, режисьор Сърдан Голубович
"Гласът" – Хърватия-Северна Македония-Сърбия, режисьор Огньен Свиличич
"Господ съществува, името й е Петруния" – Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения, режисьор Теона Митевска
"Летящият цирк" – Косово, режисьор Фатос Бериша
"Омар и ние" – Турция, режисьор Марина Ер Горбач
"Отворена врата" – Албания-Косово-Италия-Северна Македония, режисьор Флоренц Папас
"Паркинг" – Румъния-Испания-Чехия, режисьор Тудор Джурджу
"Полусестра" – Словения-Македония-Сърбия, режисьор Дамян Козоле
"Три сестри" – Турция-Германия-Холандия-Гърция, режисьор Емин Алпер
"Хайди" – Румъния, режисьор Каталин Митулеску
"Шевове" – Сърбия, режисьор Мирослав Терзич

Документалният конкурс традиционно привлича някои от най-важните филми през изминалата година, с две заглавия, които бяха номинирани за "Оскар 2020": северномакедонският "Медена земя" и "Пещерата", чиято премиера се осъществява в партньорство с "Нашънъл джеографик".

Начело на международното жури е руският документалист Виталий Мански, а българското предложение в тази програма е "Пасажери" на режисьорите Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

Освен с "Петя на моята Петя", новото българско игрално кино се представя с още 20 филма, осем от които премиерни за София. Между тях са: "Не влизай в пререкание с персонала на банята" на Иван Черкелов, "Пепел върху слънцето" на Богомил Калинов, "Дани. Легенда. Бог" на Явор Петков, режисьорският дебют на актьора Иван Юруков "До последния каприз" и "Пътуващо кино" на Илия Костов.

Сред българските документални премиери са също така най-новият филм на Адела Пеева "Мълчание с достойнство", "Рангел завинаги" на Коста Биков, "Истории за птици, хора и други чудеса" на Любомир Халачев и "Недалеч от рая" на режисьорския тандем Христо Бакалски и Корнел Миглус.

Специална прожекция ще има дигитално възстановената трета част на "Мера според мера", а режисьорът на филма Георги Дюлгеров представя премиерно на 13 март и своята мемоарна книга "Биография на моите филми".

Церемонията по връчването на наградите е 20 март в Зала 1 на НДК, когато е и галапремиерата на "Босият император" на Джесика Удуърт и Петер Бросенс, продължение на "Белгийският крал" в копродукция между Белгия, Холандия, Хърватия и нашата страна. В ролята на монарха отново е Петер ван ден Бегин, антуражът е същият, а сред новите имена в актьорския състав са легендите Джералдин Чаплин и Удо Киер.

Галапремиера на СФФ има и друг филм с родно участие - германският "Кръвта на пеликана", който откри конкурсната програма "Хоризонти" във Венеция 2019. Той е копродуциран от българската "Мирамар филм", а в София го представят лично режисьорката Катрин Гебе и актрисата Нина Хос.

За първи път СФФ поставя и фокус върху киното на Австрия, с водещите ленти от изминалата година като "Малкия Джо" на Джесика Хауснер и "Лилиан" на Андреас Хорват, в София като член на международното документално жури.

Специална програма пък отбелязва 50-годишнината на Франкофонията в партньорство с организацията на франкофонските държави OIF, Френския културен институт и посолствата на още десетина държави. В деня на франкофонията 20 март галапрожекция ще има многократно награждаваният тунизийски филм "Синът" на Мехди Барзауи.

Модната галавечер е с документалния филм на П. Дейвид Ебърсол и Тод Хюс "Династията Пиер Карден", посветен на емблематичния френски дизайнер и влиянието му в света на модата.

Програмата съдържа още традиционните рубрики за деца, музикални филми, кино за незрящи, новата секция "природа", Кино Политика. Събитието "Място за снимките – София" пък обединява в едно фотоизложба, книга с фотографии и прожекции на пет класически български филма, снимани в столицата.

С най-голямо нетърпение в програмата на София филм фест 2020 обаче се чака южнокорейската сензация "Паразит" на Понг Джун Хо, който, освен "Златна палма" от Кан 2019, има в актива си и четири награди "Оскар", вкл. за филм на годината.

Сред филмите от големи световни фестивали са още:

"Мъртвите не умират" на Джим Джармуш (открил конкурса на Кан 2019),

"Предателят" на Марко Белокио (участвал в Кан и получил три номинации за Европейските филмови награди),

"Мартин Идън" на Пиетро Марчело (с награда за най-добър актьор от Венеция 2019 за Лука Маринели),

"Синоними" на Надав Лапид ("Златна мечка" от Берлинале 2019),

"Тяло Христово" на Ян Комаса (номиниран за международния "Оскар" и с две награди от "Венециански дни" 2019),

"Боядисаната птица" на Вацлав Мархоул (участва във Венеция и селектиран за международния "Оскар"),

"Върлината" на Кантемир Балагов (с наградата на ФИПРЕССИ в "Особен поглед" на Кан 2019 и също селектиран за международния "Оскар"),

"Фарът" на Робърт Егърс (с наградата на ФИПРЕССИ от "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан 2019)

Освен в зала 1 на НДК, фестивалните прожекции са в кино "Люмиер Лидл", Дома на киното, кино "Одеон", "Евро синема", културен център G8, зала "Славейков" на Френския културен институт, Гьоте-институт, Чешкия център, Културния център на СУ "Св. Климент Охридски", кино "Влайкова", "Синема сити" в Mall of Sofiа и "Сине гранд" в Park Center Sofia, "Сити стейдж", Дом на културата "Искър", както и в къщата музей „Андрей Николов“. Основните цени на билетите са 9,00 / 7,00 лв.

Източник: СФФ