Хакерската група Fancybear е разбила имейлите на сестрите Винъс и Серина Уилямс и на Световната антидопингова агенция

Руски хакери са на път да предизвикат сериозен скандал в женския тенис и спорта като цяло. Хакерската група Fancybear е разбила имейлите на сестрите Винъс и Серина Уилямс и УАДА, като информацията, която са извадили оттам, е, че на двете тенисистки е било позволено от Антидопинговата централа да ползват няколко различни забранени стимуланта. 

Според огласените от хакерите документи, на Серина Уилямс е било разрешено през 2010 г., 2014 г. и 2015 г. да използва забранените вещества оксикодон, хидроморфон, преднизон, преднизолон и метилпреднизолон. Разрешението тя е получила със получила специално разрешение, издадено от лекаря на Международната тенис федерация (ITF) д-р Стюарт Милър. 

По-голямата ѝ сестра Уилямс - Винъс - пък е получила разрешение да ползва преднизон, преднизолон, триамсинолон и формотерол. Позволението да ползва тези забранени субстанции е дошло от същия лекар. Основание за това позволение били многобройните оплаквания от болестни състояния, които Уилямс е имала. 

Сестрите Уилямс имат специално позволение да ползват определени забранени субстанции за терапевтична употреба, се казва в специалното становище на ITF, цитирано от ТАСС. От УАДА обявиха, че взимат насериозно тези твърдения и са започнали въртешно разследване. Те потвърждават, че са станали жертва на хакерска атака и са били публикувани информации от частни източници.  

В същото време, олимпийската златна медалистка от САЩ в спортната гимнастика Симон Байлс е дала положителна допинг проба за наличие на метилфенидат. Но от Американската федерация по спортна гимнастика твърдят, че тя също има специално позволение да ползва медикамента заради болестно състояние, което изисква употребата му. 

Виж още: Рекламодателите изоставят Маша

4-кратната златна медалистка по спортна гминастика от Рио`16 и 10-кратна световна шампионка Симон Байлс също коментира.

"Имам синдром на дефицит на вниманието, както и хиперактивност. От детството си пия тези препарати. Знайте, че аз вярвам в чистия спорт и винаги спазвам правилата. И продължавам да го правя, защото е много важно за мен и за спорта. В това, че имам такава диагноза и приемам лекарства няма нищо срамно. За мен не е страшно, че хората разбраха за това", написа в социалните мрежи 19-годишната гимнастичка.

В отговор на въпрос от руската агенция "Р-Спорт", от МОК обявиха, че сестри Уилямс и гимнастичката Симон Байлс не са нарушавали антидопинговите правила по време на игрите в Рио миналия месец.

"МОК може да потвърди, че спортистите, които са споменати не са нарушавали никакви антидопигови правила по време на олимпийските игри в Рио", се казва в писмения отговор.

По-рано тази година руската тенисистка Мария Шарапова обяви, че е дала положителна допинг проба след употреба на "меладоний" - медикамент с тонизиращ ефект, който след прием дава на организма способността да издържа на стрес и да възстанови бързо енергийните си резерви. 

Виж още: Без руски лекоатлети и параолимпийци на игрите в Рио

По време на Олимпийските игри в Рио пък редица състезатели на Русия не бяха допуснати да участват заради положителни допингови проби. Международният параолимпийски комитет (МПК) пък наскоро наложи тотална забрана за участие руските състезатели отново по същата причина. 

Хакерската атака е вероятен отговор към Запада по темата с допинга в Русия.