Все пак обаче председателят на Европейската комисия призова за създаване на единен щаб за военни операции на ЕС

"Европа никога не трябва да се превръща в единна държава, защото тя процъфтява именно благодарение на своето разнообразие". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в традиционната си годишна реч за състоянието на Европейския съюз, цитиран от световните медии.

"Областите, в които не сме единни, са твърде много. А областите, в които работим съвместно, са твърде малко", подчерта Юнкер пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург, допълвайки, че въпреки това интеграцията не може да бъде извършена чрез принуда.

Юнкер призна, че Европейският съюз не е в най-добрата си форма и има какво още да се желае в това отношение, като по думите му Обединена Европа е изправена пред "екзистенциална заплаха" в новите реалности.

Председателят на Европейската комисия заяви също така, че ЕС е в криза и води "битка за оцеляване" срещу национализма. 

"Европа никога няма да тръгне по пътя на национализма и популизма. Въпреки кризата, ЕС е длъжен да запази своето единство и многообразие", подчерта той, допълвайки, че обществото трябва да "осъзнае това и да защити себе си от популизма".

И въпреки заявената позиция, че ние Европа не трябва да се превръща в единна държава, Юнкер призова за изграждане на единен военен щаб. 

Той обяви, че до края на октомври ще бъдат изпратени 200 граничари и 50 патрулни машини на външните граници на ЕС, като това се случва в рамките на новата европейска агенция за гранична и брегова охрана. Освен това ЕС възнамерява да създаде "собствен фонд за отбранителни изследвания и инвестиции за нуждите на отбраната".

Европа трябва да гарантира сигурността на своите граници, коментира той. 

По думите му бъдещето на ЕС "не е изложено на риск" от британското решение за напускане, като според него обаче Обединеното кралство не трябва да получава достъп до общия пазар след Brexit. 

Източник: в. "Сега", Ройтерс