Топтенисистката Мария Шарапова призна на пресконференция, че в началото на годината е дала положителна допинг проба (видео) и фирмите, с които има многомилионни договори, побързаха да се разграничат от звездата си

Подобен скандал се разрази преди време с признанията на Ланс Армстронг, че е употребявал допинг. В случая с Мария Шарапова става дума за "меладоний", известен още като милдронат, който попаднал в списъка със забранените вещества едва от тази година.

За него е известно, че има тонизиращ ефект, а след приема му организмът придобива способността да издържат на стрес и да възстанови бързо енергийните си резерви. Използва се при заболявания на сърдечно-съдовата система, както и за подобряване на физическата и умствената дейност.

Произвежда се в Латвия, приема се масово от спортисти и според Би Би Си е широко достъпен в страните от Източна Европа.

Руската тенисистка го приемала от десетина години насам по предписание на личния си лекар. Милдронатът бил открит още през януари в пробата й от Откритото първенство на Австралия. Тя била уведомена предварително, че веществото влиза в забранителния списък, но - по собствените й признания - така и не отворила този имейл, за да се информира...

Виж още: Гришо сред най-печелившите спортисти според "Форбс"

Санкцията за Шарапова предвижда спиране на състезателните й права от 12 март, но най-печелившата спортистка в света ще изгуби много повече от оттеглянето на рекламодатели като спортния бранд Nike и швейцарските часовници TAG Heuer, които преговаряха за удължаване на договора й.

Доверието си от нея оттеглиха и производителите на автомобилите "Порше", които през 2014 г. я направиха първата жена - посланик на марката.

През последните две години тя печелеше по около 29,5 млн. долара от тениса и рекламите извън него, както и от бизнеса си с бонбони "Шугарпова". Прогнозите на "Форбс" бяха приходите й да скочат до около 31 млн. долара годишно, както и за нов договор с Nike след края на кариерата й, който се очакваше през 2018 г. За последно двете страни подновиха споразумението си през 2010 г., като тенисистката получи 70 млн. долара, отбелязва Sportal.bg.

За следващите четири-пет години парите на Мария щяха да се увеличат поне със 100 млн. долара, защото Nike са планирали договорът й да е като на Леброн Джеймс в баскетбола - на практика доживотен, като глобално лице на марката за женския тенис. Само този контракт се очакваше да й носи по около 10 млн. на година.

"Разочаровах феновете си, разочаровах и спорта, който практикувам от 4-годишна... Но не искам да приключвам кариерата си по този начин", коментира Маша пред журналистите, събрали се в Лос Анджелис в очакване тя да сложи край на активната си състезателна дейност.

През последните години Шарапова, която към днешна дата е №7 в световната ранглиста, бе измъчвана от контузии и именно затова се предполагаше, че може да се оттегли от спорта. През април тя навършва 29 години, а е участвала едва в три турнира за последните осем месеца, като все още не е напълно възстановена от последната си травма.