Развенчаният шампион в колоезденето избра да признае за употребата на допинг пред тв водещата в интервю, взето на 14 януари в неговия роден щат Тексас

41-годишният Ланс Армстронг позволи на Опра Уинфри да му задава всички възможни въпроси, но разговорът й с бившия седемкратен победител в "Тур дьо Франс" от самото начало се фокусира върху непозволените средства, с които години наред е печелил най-престижните колоездачни състезания в света: кръвен допинг, стероиди, кръвопреливания, тестостерон, ЕПО, хормон на растежа.

Размяната на конкретни въпроси и кратки отговори - с "Да" или с "Не" - напомняше разпит в съда, макар че в случая свидетелят не се намираше под клетва. Армстронг бе категоричен, че седемте му титли от колоездачната обиколка на Франция не биха били възможни без допинга. Той призна, че е започнал в средата на 90-те (когато, през 1996-97 г., се разболява от рак и е успешно излекуван), а причината се криела в неистовия му стремеж за победа над болестта, който пренесъл и в спорта.

Ексклузивното интервю бе излъчено по собствената й телевизия OWN и на Oprah.com, а у нас - по канала TLC. Още откъси могат да се видят в YouTube.

Може би най-красноречив е следният зрителски коментар: "Ланс Армстронг заслужава аплаузи за умението си да кара колело дрогиран. Веднъж и аз опитах, но блъснах едно куче и паднах в канавката."