Сигурно е забавно да гледаш как Доналд Тръмп уволнява звездни стажанти по телевизията, но когато нещо такова се случи на вас самите - не в риалити шоу, а в реалността, - не е смешно

Уволнението е травма, която повечето хора са изпитвали на един или друг етап от професионалния си живот, обяснява Нийл Годфри в сп. "Форбс". Успехът в кариерата е нещо, за което хвърляме много усилия, и е нормално да приемаме уволнението като провал. Това е така дори ако сме ненавиждали тази работа и освобождаването от нея сваля товар от раменете ни.
 
Ако подобен лош късмет ви е споходил наскоро, е възможно дори да не сте го споделили с близките си и семейството. Вероятно те разчитат на вас за финансовата издръжка на домакинството, което е още една причина да се опасявате, че сте ги разочаровали. 

А може би се самонавивате, че некомпетентността и незадоволителните резултати не са основната причина хората да губят работата си. Обичайните оправдания на шефовете са съкращения на щата, сливания с други структури или промени във фирмените приоритети. Не е задължително да се събуждате в студена пот посреднощ с мисълта, че сте се провалили. 

Виж още: 10 повода за уволнение

И все пак няма начин да не сте си дали сметка какво ви чака, ако сте имали конфликти с началството, несъгласия по принципни въпроси или за фирмената политика - или не сте спазвали трудовата дисциплина с постоянни закъснения и кръшкане от работа.

Колкото по-високопоставени сте в йерархията, толкова по-голямо е публичното унижение, на което чувствате, че сте подложен. Сп. "Психологията днес" посочва, че "богатството и статутът винаги са символизирали власт... За мнозина кариерата е ключова съставка от тяхната идентичност и себереализация".

Виж още: Как да Rе:стартирате кариерата си

Кариерният сайт CareerCast.com, от своя страна, обобщава: "Каквато и да е причината за уволнението, това е едно от най-стресовите преживявания, които животът може да ви поднесе. Първите реакции са обикновено гняв и болка, но после идват чувството на объркване, разочарование и обезверяване… Нерядко хората изпитват такъв шок, че изпадат в състояние на вцепенена психика."

Дори обаче да се чувствате като зомби, все някога трябва да мобилизирате своята енергия и ентусиазъм, за да си намерите нова работа. Но как?

Запазете самообладание - и си направете равносметка

Може да е очевидно, но хората невинаги го спазват, напротив. А това е нещо, което не бива да правите в случай на уволнение. Не губете самообладание, не давайте воля на емоциите си и не казвайте неща, за които после ще съжалявате. Излезте навън или се приберете у дома и едва тогава изпуснете парата. 

Виж още: Пет причини работата да ни потиска - и как да променим това

И не се заканвайте на бившите си колеги, че ще ги съдите до дупка. (Дори ако наистина имате намерение да го направите).

Освен това - не спестявайте истината за случилото се, когато въпросът бъде повдигнат на предстоящите интервюта за работа. Споделете истинската причина: "Фирмата беше подложена на икономически натиск да съкрати персонала" или "Предметът на дейност се промени и моите умения вече не бяха необходими".

Постарайте се да се разделите с бившия си работодател по начин, който да не го разколебае да ви даде добри препоръки. Това не е първото нещо, за което обикновено си мислите, когато напускате, но ден или два по-късно въпросът идва на дневен ред. Тогава можете да изпратите имейл, в който да изразите съжаление за стеклите се така обстоятелства - и да помолите за препоръка, за да потърсите друга възможност за реализация.

Виж още: Какво убива кариерата ви

Първата ви стъпка, след като сте дали израз на емоциите пред своите най-близки хора, е да се изясните със самия себе си. Защо всъщност ви уволниха? Не заемайте защитна позиция, а си задайте въпроса какво в поведението си можете да промените в бъдеще. Бъдете откровени - или тези ваши недостатъци, които са ви коствали изгубената позиция, ще застрашат и следващото ви работно място.

Внимавайте какво подписвате

Не полагайте подписа си под първото споразумение, което ви предлагат. Възможно е то да се окаже финансово неизгодно или да влече след себе си други правни последствия. Може точно сега това да не ви е по джоба, но това е моментът да потърсите юридически съвет. 

Регистрирайте се в бюрото по труда

В повечето случаи ви се полага обезщетение, макар и минимално. Важно е и заради здравното ви осигуряване, което досега сте покривали заедно с работодателя си.

Актуализирайте автобиографията си - и помислете пак с какво бихте искали да се занимавате

Може да се насочите към други поприща, което изисква да редактирате автобиографията си в тон с различните изисквания. Напишете и отделни мотивационни писма, за да убедите фирмата, където кандидатствате, че точно тя е подходящото място да приложите своите умения и опит.

Виж още: Най-честите грешки, допускани при писане на CV

Сложете ред във финансовите си дела

Бъдете откровени с партньора си и децата. Информирайте ги, че понякога в живота се случват и подобни непланирани събития. Предупредете ги, ако се наложи известно време да ограничават харчовете си. Обяснете на децата, че ги обичате и тези ограничения не са някакво наказание, а вие полагате всички усилия да преодолеете този труден период.

Защото и след уволнението животът продължава.

Виж още: Как да напуснем работа с достойнство

Източник: сп. "Форбс"