Раян Кан от The Hired Group извежда пет начина да "подмладите" кариерата си

Ето кои са те:

1. Подавайте молби за работа

Това се разбира от само себе си, нали? В резюмето и мотивационното си писмо подчертайте постиженията си на сегашната си работа, които имат някаква връзка и с новата. Използвайте експертизата, която вече притежавате, и я накарайте да звучи възможно най-адекватно за новия отрасъл, съветва експертът.

Когато кандидатствате, активирайте мрежата си от контакти – особено новите, които сте си създали. Това е тайният сос, заявява Кан. 

Добрите отношения с човек от компанията са вашето истинско мотивационно писмо. Този човек може да каже добра дума за вас и да заяви, че "Кандидатът може и да е бил 20 години в други бизнеси, но е много добър и го познавам лично".

Щом получите работата, замислете се за егото си. Може и да имате дългогодишен опит на старото си място, но сега започвате отначало. Няма веднага да имате отговор на всичко, нито ще бъдете наясно как се върши всяка задача, предупреждава Кан. 

Това е възможност да учите и да израствате. Затова не е никакъв проблем, ако се препънете няколко пъти по пътя към успеха.

2. Потърсете компании, за които бихте искали да работите

Кан препоръчва да си съставите "хит лист" с 20 компании, за които бихте искали да работите. След това си поставете за цел през всеки работен ден да се срещате с по един човек, който работи на тези места. Това може да стане през клубовете или групите, на които сте станали член, през социалните мрежи или чрез имейл. 

Когато приключите това упражнение, ще познавате хора на всички места, които са привлекателни за вас, казва Кан.

3. Научете каквото можете

В новото си поле на действие няма да имате достатъчно професионален опит, затова е важно да се подготвите с образование. Това може да означава да се запишете на вечерни курсове, да изучавате клипове в "Ютуб" или да използвате онлайн програми за обучение. В света на новите технологии не е нужно да напускате работа, за да отидете да учите на пълен ден. 

Открийте какво е най-удобно за вас и го направете.

Виж още: 5 съвета как да си поискаме повишение

4. Изграждайте отношения

Присъединявайте се към групи и сдружения, които имат връзка с новата кариера, към която искате да се насочите. Контактите, които ще си създадете, може да се окажат безценни.

Колкото повече хора успеете да включите в кръга си на познанства, толкова по-добре ще се позиционирате за успех в желания отрасъл, смята експертът. Връзките са онова, което върти света на бизнеса.

Може да използвате и социалните медии и блоговете, за да започнете да се ребрандирате като експерт в ново поле. Започнете, като публикувате статии за отрасъла, който ви интересува, и следвайте профилите на влиятелни личности от него, като не забравяте да комуникирате. 

Другите ще видят, че наистина се интересувате жарко от тези въпроси и с времето ще започнат да гледат на вас като на експерт, убеден е Кан.

5. Формулирайте стратегия

Обмислете какви стъпки са необходими, за да ви отведат от сегашната ви кариера към новата. Съставете списък от "крайпътните камъни" и ги отмятайте всеки път, щом достигнете някой от тях. Така ще усещате обективно, че се движите по пътя към целта си и че не губите време и енергия. 

Ако само навъртате километраж, но не достигате тези ключови места от пътя си, няма да стигнете доникъде, предупреждава Кан.

И не забравяйте: промяната, която търсите, може да се намира и в сегашната ви компания – непременно потърсете и добри вътрешни възможности.

Виж още: Бърза кариера

Сачин Шеноликар, RealBusiness