От туристическия бранш се надяват да привлекат качествен персонал, работодателите все повече наблягат на възпитанието и личните качества

Скок в заплатите в ресторантите и хотелите по морето се очаква през това лято. От туристическия бранш се надяват да привлекат качествен персонал въпреки недостига на добре подготвени кадри.

Кризата с кадрите е от години, но този сезон се очаква да е по-силен, затова работодателите се опитват отрано да привлекат квалифициран персонал. Битката ще е буквално за всеки добре подготвен работник, сочи проучване на Би Ти Ви, цитирано в "24 часа".

Най-ниско е при назначените за пиколо, хигиенист и камериерка - от 400 до 600 лв. Сервитьорите и барманите могат да разчитат на доход между 600 и 800 лв.

Най-скъпоплатени са аниматорите и готвачите,

чиито заплати се изравняват с възнагражденията на мениджърите и надхвърлят 1000 лв.

В разгара на туристическия сезон в Албена работят 3500 души. Това лято мениджърите обещават с 15% по-високи заплати.

"Колегите получават и други социални придобивки като ваучери за храна, безплатно настаняване, безплатен транспорт. Плануваме да реализираме нашата идея за откриване на детска градина за децата на нашите служители", пояснява пред Би Ти Ви Маринела Цанева, зам.-директор експлоатация в Албена.

И на север, и на юг се търсят абсолютно всички длъжности - от поддръжка и общи работници до управители на комплекси. Във Варна в бюрото по труда има

над 1500 свободни работни места за хотели и ресторанти

Хората, работещи в кухнята, са най-търсени - като готвачите, които имат по-специфични умения, повече опит и могат да предложат по-голям асортимент, обяснява Божидар Михайлов, шеф на дирекция "Бюро по труда" във Варна.

Всяка година проблемът с кадрите обаче се задълбочава. Една от причините е, че професионалните училища дават само теоретична подготовка, далеч от практиката, без стаж. Затова хотелиерите искат промени в образователните програми:

"Повече специалисти и професионалисти в сферата на туризма да участват в обучителния процес като гост-преподаватели или в работни групи към министерството. Оказа се, че много по-лесно намираме туристи, отколкото персонал", обяснява Павлин Косев от Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Младите търсят реализация в чужбина

Като Станислава, която учи във Висшето училище по туризъм в Добрич, но през лятото ще работи в Малта, в голяма хотелска верига. Мисля, че ще бъде предизвикателство за мен да натрупам по-голям професионален опит, казва тя.

А работодателите все повече наблягат на възпитанието и личните качества.

Междувременно хотелиери и ресторантьори се възмущават от решението на просветния министър Меглена Кунева да извади специалностите в сферата на туризма от приоритетите в образованието. По думите им така проблемът с кадрите няма да се реши.

Източник: Би Ти Ви