"Сините" са глобени с 57 хил. евро и ще играят следващия си мач от евротурнирите без публика заради издигнатите по време на мача с "Марибор" в София знамена с нацистки символи от феновете на тима

УЕФА наложи тежко наказание на "Левски" заради нацистки символи в агитката по време на срещата - реванш от втория квалификационен кръг на Лига Европа срещу словенския "Марибор" на 21 юли тази година. Това съобщи официалният сайт на клуба.

"Сините" са глобени с 57 хил. евро и ще играят следващия си мач от евротурнирите без публика заради издигнатите по време на реванша в София знамена от феновете на тима. 

celt

Те са с нацитски символи, което е изрично забрането от европейската футболна централа. От УЕФА дори посочват какви точно знамена са издигнати от агитката на българския отбор.

"Левски" вече бе наказан веднъж това лято, след като по време на първата среща в Словения запалянковците отново издигнаха подобни лозунги. 

Тогава санкцията бе частично затваряне на сектор Б във втората среща с "Марибор", като празните места бяха покрити със знаме на УЕФА No to racism и емблемата на европейската футболна централа.

Новото по-сериозно наказание пък дойде след предупреждение от страна на европейската футболна централа, че ще разгледа подробно описаните знамена със забранени нацистки символи, издигнати в сектор "Б".

Ето и Описаните от УЕФА знамена и знаци, станали причина за наказанието:

Знаме с наличието на келтски кръст, показанo от левскари. Кръстът е покрит с тиксо, докато една група от привърженици, стоящи зад знамето са облечени с идентични тениски със същия символ:

 celt

 Знамето, показно по време на първия мач и донесло първото наказание:

celt1

Знаме с емблема от Втората световна война на нацистката 1-ва СС дивизия Лайбщандарт СС Адолф Хитлер (LSSAH):  

HH

Нацистки орел държи клубната емблема на Левски вместо свастика:

Nazi