Младежите, на които не им пука за пандемията, "може би убиват други хора", алармират американски медии

Младите са официално във ваканция и свободно се разхождат навън - с което пренасят новия коронавирус, опасяват се здравните власти в САЩ, които остават начело в списъка на държавите с най-много заразени в пандемията - 2 634 432, над 1/4 от общия брой.

С настъпването на лятото хората се тълпят в парковете, по плажовете, ресторантите, баровете и дори на концерти, а случаите на COVID-19 зад Океана нарастват в поне 37 от 50-те американски щата. Разпространението на заразата сред по-младите хора може да се проследи до всевъзможни масови прояви - от абитуриентски балове до групови фитнес занимания, разказва телевизия Си Би Ес. 

Пред камерите анкетираните споделят, че не се страхуват от коронавируса и не им пука особено, но според специалистите подобно отношение е опасно. Миналата седмица д-р Антъни Фаучи, водещият американски експерт по инфекциозни болести, предупреди, че "те биха могли да заразят някой, който да зарази друг, а той на свой ред да прехвърли заразата на някой по-уязвим". 

В Аризона например близо половината случаи на коронавирус са при хора на възраст между 20 и 44 години. Миналата седмица президентът Доналд Тръмп беше в щата, където говори на митинг пред около 3000 души - предимно млади и без маски.

В окръг Хейс, Тексас, на около 50 км от щатската столица Остин, над половината заразени са в категорията "младежи", т.е. до 30-годишна възраст. В друг южен щат, Флорида, който е сред т.нар. "горещи точки" върху картата с разпространението на COVID-19, най-високият брой случаи е във възрастовата група 25-34 години, а миналата седмица сред починалите имаше две 17-годишни деца.

Ако се заразя, ще си нося последствията, коментира 25-годишният Боян Атанасовски, жител на Западен Палм Бийч. Той работи като продавач-консултант и твърди, че носи маска на местата, където това се изисква, но не би искал коронавирусът да му пречи да си живее живота.

"Някои хора обичат да четат, други - да тренират, а аз обичам да излизам и да се срещам с хора... И ако маската е задължителна - окей, ще я нося. Но ако не е необходимо, бих предпочел да не си слагам маска", споделя той пред Си Би Ес.

Възрастта на заразените стремително пада, констатират учени в САЩ през последните няколко седмици, разтревожени от пика на COVID-19 сред младите хора и тийнейджърите, които не се съобразяват с правилата за социално дистанциране и носене на предпазни маски.

Според д-р Чарлз Локууд, старши вицепрезидент на здравния факултет в университета на Южна Флорида, младите гледат на живота по различен начин: "Проблемът е, че ти може да не умреш, може дори да не знаеш, че си болен, но все пак да убиваш други хора."

София Карион (23), която живее при родителите си в Лос Анджелис, е дисциплинирана: тя носи маски и пази безопасна дистанция, защото: "Ако родителите ми се разболеят... няма да си простя - признава тя и призовава връстниците си: - Не става въпрос само за вас... Все пак не бихте искали да го предадете на някой, който е по-уязвим или по-податлив."

По думите й младите хора имат лоша репутация по отношение на дисциплината, но има и немалко възрастни хора, които не се съобразяват с правилата за маските и социалното дистанциране.

Каква е ситуацията у нас? Хората над 60-годишна възраст, сочени като най-рискови, са малцинство в статистиката на заразените. От общо 5154 случая към 2 юли разпределението по възрастови групи е следното:

До 19 години - 378
20-29 години - 503
30-39 години - 815
40-49 години - 952
50-59 години - 1064
60-69 години - 849
70-79 години - 426
80-89 години - 148
Над 90 години - 19

Според данните от Националния информационен център на 1 юли броят на хората с установен COVID-19 у нас надхвърли 5000, а регистрираните новозаразени са 165, само с един по-малко от дневния рекорд отпреди седмица.

Във Велико Търново например бяха установени седем заразени, които са били контактни на болен зрелостник. 18-годишното момче от местния колеж обиколило няколко нощни заведения по време на абитуриентския си бал, разказва Нова телевизия. Тийнейджърът бил с главоболие още преди празника, но го отдал на вълнението. Ден след тържеството се почувствал зле...

От 2896 PCR теста, направените през миналото денонощие, положителните проби са разпределени в следните области:

Добрич, Перник - по 1;
Габрово, Плевен, Стара Загора - по 2; 
Пазарджик, Ямбол - по 3;
Враца, Разград, Сливен - по 4;
Русе, София-област - по 6;
Кюстендил, Смолян - по 9;
Бургас - 7;
Благоевград - 11; 
Варна - 12;  
Пловдив - 33;
София-град - 46. 

2200 са активните случаи, 446 от тях са хоспитализирани, а 32-ма се намират в интензивни отделения или клиники. 2722 са излекуваните, от тях 46 - през изминалото денонощие.

Заразените медици вече са 418 лица, като през последното денонощие са регистрирани петима: двама лекари и три медицински сестри.

232 са починалите, при които е бил констатиран COVID-19, а двамата, издъхнали през последните 24 часа, са жена на 61 години със сърдечно и белодробно заболяване и 62-годишен мъж с множество заболявания.

За шестте месеца, откакто Китай уведоми Световната здравна организация (СЗО) за съществуването на новия коронавирус, по света са регистрирани 10 446 353 случая на COVID-19, от които 511 037 с летален изход.

Нов ръст на заразените у нас се очаква след финалния мач за купата на България по футбол в сряда, когато "Локомотив" (Пловдив) надделя срещу ЦСКА пред 12-хилядна публика на Националния стадион "Васил Левски" след 120 минути игра и дузпи.

Източник: Си Би Ес, Нова телевизия, Coronavirus.bg