Климатологът Георги Рачев прогнозира, че ни очаква топло, сравнително сухо и продължително лято, подобно на предишните две

Минималните температури през юли ще са между 10 и 15 градуса, а максималните ще достигнат 34-39, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Средната месечна температура се очаква да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, 18-27 градуса за високите полета, а за планините - от 6 до 13 градуса.Около нормата ще бъде и месечната сума на валежите, което означава между 40 и 70 л/кв.м за по-голямата част от страната, 30-50 л/кв.м по Черноморието и долината на р. Струма, а за планинските райони - от 70 до 120 л/кв.м.

Първият изцяло летен месец започва с слънчево време и сравнително високи температури, чиито максимални стойности в повечето райони надхвърлят 30 градуса, а на места стигат дори до 35-37 градуса.

Около средата на първата десетдневка и през втората й половина над по-голямата част от страната също ще преобладава слънчево време, но на места в следобедните часове, главно в Западна България, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Температурите ще се понижат.

В края на първата десетдневка вероятността за валежи ще намалее. През повечето дни от втората десетдневка ще бъде предимно слънчево, с температури близки до обичайните и дори малко по-ниски.

Краткотрайни следобедни превалявания се очакват между 12 и 14 юни, към 16-и, а също така 18-20 юни. Те ще бъдат неравномерно разпределени по обхват и интензивност.

През третата десетдневка вероятност за краткотрайни валежи има в началото на периода, но тенденцията е
след това температурите да се повишат и да се установи слънчево, сухо и горещо време.

Пред Нова телевизия климатологът Георги Рачев прогнозира, че ни очаква топло, сравнително сухо и продължително лято, подобно на предишните две. По думите му юли, август и септември ще бъдат перфектни за море и планина.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус", Нова телевизия