Арестът на началника на отдел "Наркотици" в ГДБОП и двама негови подчинени доведе до освобождаването на зам.-главния секретар на министерството и шефа на антимафиотите (видео)

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев и шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ивайло Спиридонов са освободени от длъжност със заповед на вътрешния министър Младен Маринов.

Двамата главни комисари подадоха заявления за напускане след започналата още в четвъртък вечерта операция на Специализираната прокуратура и дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, при която с подкуп беше задържан началникът на отдел "Наркотици" в ГДБОП. В ареста са и двама негови подчинени.

От събраните до момента доказателства има данни, че те са получавали подкупи, за да осигуряват логистика на организирани престъпни групи, занимаващи се с производство и разпространение на наркотици, при това не само на територията на страната.

Информация за операцията беше огласена на брифинг в МВР с участието на главния прокурор Иван Гешев, който коментира:

"Това е, меко казано, грозно - да се оказва съдействие на такива групи, да се осъществяват действия по отношение на техните конкуренти, да осъществяват действия в международен аспект в криминална дейност. Българските  граждани страдат от наркоразпространението, нашите деца страдат, а те са бъдещето на България."

По думите му задържаните длъжностни лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците, а реализация в такъв размер не се е случвала в новата история на България.

"В интерес на българските граждани е самите ние да си изчистим къщичката и това го правим... Във всяко стадо има мърша, както е казал народът. Това, което правим, не трябва да се възприема като лош знак за МВР. В прокуратурата също има проблеми, но ние си решаваме проблемите. За тези, които работят с престъпниците, които им опъват чадъри, които са избрали да работят с престъпността, а не срещу нея - аз и вътрешният министър ще бъдем безкомпромисни", заключи главният прокурор.

Министър Маринов, от своя страна, заяви, че е разпоредил на главния секретар на МВР цялостен анализ на дейността на ГДБОП, с акцент върху отдел "Наркотици", след който ще бъдат обмислени структурни и кадрови промени.

Ще очаквам предложения от професионалното ръководство, за да взема информирано решение, добави вътрешният министър и изтъкна: "Изключително важно е да изчистим името на дирекцията и на служителите, които работят там, както и да запазим доверието на нашите чуждестранни партньори."

Източник: Пресцентър МВР, Прокуратура на Република България