Българката стана вицешампионка в скока на височина, а ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали в последния ден на игрите

България приключи представянето си с Рио де Жанейро с три отличия, без злато, но по-успешно, отколкото в Лондон 2012. Жените ни отсрамиха с бронза на Елица Янкова в борбата, третото място за ансамбъла по художествена гимнастика и сребърния медал на Мирела Демирева.

В предпоследния ден от 31-вите летни олимпийски игри 26-годишната софиянка стана вицешампионка в скока на височина, като изравни личния си рекорд в дисциплината - 1,97 метра.

Олимпийската титла с този резултат, но с безгрешна серия, спечели испанката Рут Бейтия, на 37 години. Трета в сектора остана Бланка Влашич (Хърватия), която също преодоля 1,97 м, но от третия път.

Мирела, която в момента се подготвя под ръководството на холандския специалист Рини ван Лееуин, изпусна олимпийската титла заради една грешка на началната височина 1,88 м, макар че след това беше безгрешна до 1,97 м, а при първия си опит на 2 м беше близо и до успех.

Живея с този ден от една година, коментира потомствената лекоатлетка пред БНТ:

"Много исках медала. По едно време си мислех, че ще се проваля, защото бях доста стресирана. Толкова чакан момент... Много, много съм щастлива. Знаех, че трябва да скоча 197 от първи опит, особено след фаула на 188 см. Знаех, че медалите ще се решават на 200 см. Щастлива съм, че правих опити на 200 см в Рио. Докрай се борих за златния медал. Не допуснах нито за миг да се разконцентрирам. Едва накрая си позволих да си отдъхна и разбрах, че съм втора. Толкова много ми коства този медал, но толкова много обичам това, което правя, че всъщност е малко... Не мога да опиша емоцията."

Среброто от Рио е най-голямото постижение в спортната й кариера, започнала през 1997 г. Тя е родена на 28 септември 1989 г. в София и следва политология в НБУ.

През юли спечели сребърен медал и на европейското първенство в Амстердам. Предишните й успехи бяха два финала на европейски първенства - в Хелзинки 2012, когато се класира осма, и седмото място в Париж през 2013 г.

Свидетел на нейния триумф стана и президентът Росен Плевнелиев, който е в Рио за закриването на игрите тази нощ. Имахме нужда от това отличие и се надявам успехът на Мирела Демирева да вдъхнови повече българи да вдигнат високо летвата, заяви държавният глава.

Медалът на Демирева е първото олимпийско отличие за българската лека атлетика от 16 години насам, припомнят от БОК. За последно на почетната стълбичка се качи Тереза Маринова в Сидни 2000, когато спечели титлата в тройния скок. Сега тя е на игрите като коментатор и водеща на всекидневно обзорно предаване по БНТ.

От ляво на дясно: Тереза Маринова, президентът Росен Плевнелиев, Мирела Демирева със сребърния си медал и спортният министър Красен Кралев

Това е и първият български успех на игрите в скока на височина при жените от две десетилетия насам, откакто в Атланта 1996 Стефка Костадинова спечели златния медал с олимпийски рекорд - 205 см.

Видео: 20 г. от титлата на Стефка Костадинова от игрите в Атланта

Представянето ни сега е една идея по-успешно, отколкото на миналите летни игри в Лондон, където Станка Златева спечели сребро в борбата, а Тервел Пулев - трето място в бокса.

В последния ден на Рио 2016 към колекцията ни от медали беше добавен и бронзът на ансамбъла по художествена гимнастика. Русия защити олимпийската си титла, а второто място бе за испанките, които водеха след съчетанието с ленти, но отстъпиха при изпълнението с бухалки и обръчи. В крайното класиране те събраха равен на нашия сбор точки, но взеха сребро заради по-висока оценка за трудност.

Фотогалерия: "Златните момичета" в Рио

В квалификациите предишния ден Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова и Любомира Казанова, която замести Цвети Стоянова преди два месеца, се класираха за финала в многобоя едва седми. В последното изиграване на съчетанията петте гимнастички играха по-силно и се пребориха за място на почетната стълбичка.

Видео: Златните съчетания на българския ансамбъл

Това е първо отличие за български ансамбъл от олимпийски игри след бронза в Атина 2004, припомнят от БОК.

Източник: БОК, БНТ