Германският канцлер е изборът на списанието измежду осем претенденти, сред които не попадна читателският фаворит

Ангела Меркел бе избрана от американското сп. "Тайм" за личност на 2015 г. Изданието се аргументира, че в качеството си на канцлер на Федерална република Германия най-влиятелната жена в света е в центъра на водещите новини тази година - от икономическите изпитания пред еврозоната до продължаващата криза с бежанците в Европа. На корицата тя е определена като "канцлер на свободния свят".

Виж още: Накъде без Меркел?

"Тайм" избира човек на годината от 1927 г. насам, като германският канцлер е сред едва няколкото представителки на нежния пол, избирани начело на класацията - след Корасон Акино, Елизабет Втора, американските жени, г-жа Чан Кайши и Уолис Симпсън.

Миналата година ежегодната титла отиде при медиците, борещи се с вируса Ебола. Сред настоящите фаворити, измежду които беше избрана личността на 2015 г., попаднаха още шестима души и една организация:

- Лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади, който вдъхновява последователите си да се бият за самопровъзгласилия се негов халифат в Ирак и Сирия, но и да извършват терористични нападения в държави като Тунис и Франция.

- Активистите на Black Lives Matter (Животът на черните има значение), които протестират срещу предубежденията по отношение на афроамериканците, особено от силите на реда.

- Кейтлин Дженър. Това е новото име на бившия олимпийски шампион в десетобоя от Монреал '76 Брус Дженър, доведен баща на клана Кардашиян, а превръщането му в жена доведе до нови дискусии за половата идентичност и равенството между половете.

- Травис Каланик, който като главен изпълнителен директор на "Юбер" вдигна цената на фирмата си до 70 млрд. долара, но предизвика и критики заради негативната страна на своите бизнес практики.

Виж още: ВАС спира "Юбер"

- Владимир Путин, който като президент на Руската федерация устоя на западните санкции, въведени срещу страната му заради военните й действия в Украйна, и сега играе ключова, но опасна роля във войната против Ислямска държава.

- Хасан Рохани, който като президент на Иран се стреми да изведе страната си отвъд статута й на аутсайдер и да възстанови икономиката й, засегната от икономическите санкции, като се стреми към ядрена сделка със Запада.

- Доналд Тръмп, чиято популистка риторика го направи фаворит в надпреварата за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия и предизвика дебати за бъдещето на партията.

В читателската класация за личност на 2015 г. беше определен друг кандидат-президент - 74-годишният сенатор от щата Върмонт Бърни Сандърс. За да се бори за номинацията, той се присъедини към демократите, но иначе е в историята като най-дългогодишния независим народен представител в американския Конгрес.

Източник: сп. Тайм