Третото издание на кинофестивала в София, Пловдив и Варна разширява тематичната територия към изкуството за деца, кулинарното изкуство и видеоигрите

Архитектура и дизайн, изобразително изкуство и фотография, литература, театър и кино, музика и танц, съвременно и протестно изкуство - това са част от тематичните категории, в които е организирана програмата на кинофестивала Master of Art.

Прожекциите текат до края на април, паралелно в София (зала "Люмиер" в НДК, кино "Одеон", Дом на киното, "Сине гранд" в мол "Парк център", G8 и "Евро синема"), Пловдив ("Лъки Дом на киното") и Варна (Фестивален и конгресен център и Contemporary Space, Cinema Room). 

Неговото трето издание показва 77 подбрани документални заглавия, пълнометражни или късометражни, а декларираната му цел е да среща българската публика с вдъхновяващи примери и да я приобщи максимално към съвременните световни тенденции в тези сфери. 

Журналистът и продуцент Найо Тицин, който е създател на фестивала и постоянно разширява обхвата му, описва филмите от тазгодишната селекция като "прекрасни, любопитни и вдъхновяващи". Нови територии в тематиката му са изкуството за деца, кулинарното изкуство, дори видеоигрите.

10 от филмите са български, посветени на актьора Петър Попйорданов ("Гласове в гримьорната на Чочо"), който си отиде на Великден преди пет години, режисьора на "Вчера" и сериала "Дунав мост" Иван Андонов ("Поне за миг да полетя"), една от постановките на Мариус Куркински в Народния театър "Иван Вазов" ("Синята птица"), композитора Виктор Чучков ("Писма от бъдещето"), Николай Иванов от група "Ом" (Jam Session), художника Станислав Памукчиев ("Завръщане"), комиксовото списание "Дъга" ("Дъга" - разкази в картинки").

Главни действащи лица в "Човешкият глас" пък са народната певица Верка Сидерова, оперната прима Дарина Такова и фониатърът д-р Димитър Кехайов.

Сред чуждоезичните филми са и две актуални номинации за "Оскар": "Животът като анимация" (2016) и миналогодишния "Лица, места", с който френската режисьорка Аньес Варда, почти на 90, стана един от най-възрастните кандидати за академичната статуетка.

Премиерните за България филми представят различни аспекти от творчеството на личности като дизайнерите Бярке Ингелс, Щефан Загмайстер и Константин Гърчич, режисьорите Карлос Саура и Чарли Чаплин, писателите Роберт ван Хюлик, Етгар Керет, Лев Толстой и Антоан дьо Сент-Екзюпери, архитекта Рем Колхаас, виолончелиста Мстислав Ростропович, оперните певци Чарлс Шуман и Мария Калас, художниците Мориц Даниел Опенхайм, Бартоломе Естебан Мурильо, Салвадор Дали, Оскар Кокошка, Марк Шагал и Василий Кандински, скулптора Микеланджело, драматурга Аугуст Стриндберг, майстор-готвача Мачей Новицки.

Любопитното заглавие "Секс, маракаси и чихуахуа" е портрет на Шавие Кугат, един от ключовите популяризатори на латиноамериканската музика в Холивуд, известен като "Краля на румбата".

Родната публика има възможност да надникне и в най-новия шедьовър на архитекта Жан Нувел - амбициозния филиал на Лувъра в Абу Даби.

Виж още: Новият Лувър в Абу Даби приютява най-скъпата картина

Откриването на 12 април беше с "Да танцуваш Бетховен", който има още няколко прожекции. Филмът разказва за балетната постановка в Япония по Деветата симфония, реализирана от хореографа Морис Бежар с Токийския балет.