Музеят, проектиран от Жан Нувел, е купувачът на Salvator Mundi, която може да се види там заедно с още едно платно на Леонардо да Винчи

Абу Даби приютява най-скъпата картина, продавана на търг досега - Salvator Mundi на Леонардо да Винчи.

Портретът на Исус Христос, за който бяха платени над 400 млн. долара, е втората творба на италианския майстор в новия Лувър. Твърди се, че застрахователната полица за излагането й пред публика е на стойност 700 млн. долара. 

Другото платно на Леонардо там е La Belle Ferronnière, предоставено под наем от Лувъра в Париж, който е заел на музея в Абу Даби и името си, засега за 30-годишен срок срещу няколкостотин милиона евро.

Лувърът в столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) беше открит в началото на ноември, а от 21 декември там отваря врати първата тематична експозиция - "From One Louvre to Another: Opening a Museum for Everyone (От единия Лувър в другия: Откриването на музей за всички).

Тя проследява историята на парижкия музей през XVIII век и е разделена на три части: кралските колекции във Версай от времето на Луи XIV, превръщането на Академията и Салоните в Лувъра в дворец за художниците и самото създаване на музея.

За нея са подбрани около 150 значими творби на живописта, скулптурата и декоративното изкуство не само от Лувъра, но и от двореца Версай.

Музеят в Абу Даби се простира на 6000 кв. метра площ и включва галерии, изложби, детски музей за посетители на възраст от шест до 12 години, изследователски център, ресторант, бутик и кафене.

Прочутият архитект Жан Нувeл го е проектирал като "музеен град" (на арабски - "мадина"), покрит с 180-метров купол, съставен от близо 8000 уникални метални звезди, подредени в сложна геометрична мозайка.

А когато слънчевите лъчи проникват през тях, ефектът е на падащ "дъжд от светлина", сякаш сте застанали под гъстите листа на палмите в някой оазис...

Целта на държавно ниво е ОАЕ да диверсифицира икономиката си, за да не е толкова зависима от добива на петрол, обяснява Си Ен Ен. Катар и Саудитска Арабия също инвестират в изкуство и култура, строят нови музеи и приемат гостуващи изложби.

Според аукционната къща "Сотбис", която наскоро откри своя галерия в столицата на емирство Дубай, броят на близкоизточните клиенти, участващи в търговете им, е нараснал със 76% през последните пет години. От конкурентната "Кристис", които имат десетилетно присъствие в страната, са продали през този период творби за повече от 200 млн. долара.

Лувърът в Абу Даби е построен на изкуствен остров, снимка: Mohamed Somji / Louvre Abu Dhabi

Анализатори коментират, че покупката на най-скъпата картина е резултат от геополитически преговори, в които са били ангажирани англосаксонски фондове и саудитският принц Мохамад бин Салман. Инвестицията се очаква да привлече милиони посетители.

Председателят на местния отдел по култура и туризъм Мохамед ал Мубарак коментира, че придобиването на Salvator Mundi е в тон с амбициите им да споделят този необикновен музей със света и мисията им "да вдъхновят ново поколение културни лидери и творчески мислители, които да дадат своя принос към нашата стремително променяща се и толерантна нация".

Шедьовърът на Леонардо да Винчи идеално се вписва в идеята това да е първият универсален музей, който разбива бариерите между различните цивилизации, обяснява на свой ред Мануел Рабате, директор на Лувъра в Абу Даби.

Видеосегменти сравняват сходни експонати от западната и източната цивилизация с послания като "Започваме с любовта и красотата", "Живеем под една и съща светлина", "Разпознаваме се един в друг".