Последното платно на Леонардо да Винчи в частни ръце, което изобразява Христос Спасител и е наричано "мъжката Мона Лиза", беше продадено на търг в Ню Йорк за рекордна сума - 450,3 млн. долара

Salvator Mundi (Спасителя на света) от Леонардо да Винчи стана най-скъпата картина, продадена на търг, след като смени собственика си срещу 450,3 млн. долара.

Тайнственото живописно платно с 500-годишна история беше последната творба на италианския майстор, която все още се намираше в частни ръце. До наши дни са достигнали по-малко от 20 картини на Леонардо (1452-1519) и всички останали са притежание на музеи.

Собственикът й беше руският олигарх Дмитрий Риболовлев, който твърдеше, че през 2013 г. швейцарският дилър Ив Бувие му е продал Salvator Mundi на завишена цена - 127 млн. долара. Сега собственикът на ФК "Монако" ще трябва да оттегли обвиненията си по т.нар. "афера Бувие", коментира Artprice.com.

Според "Кристис" т.нар. "мъжка Мона Лиза" има статута на Светия граал сред творбите на старите майстори. За съществуването й се знае отдавна, издирвана е години наред, а думата "шедьовър" е твърде слаба, за да я опише, категорични са специалистите.

Предишният тръжен рекорд се държеше от еротична картина на Пикасо, продадена за 179 млн. долара през 2015 г. За сравнение - всички търгувани "стари майстори" през 2016 г. са били на обща стойност 558 млн. долара.

Наддаването за "последната Да Винчи", водено от президента на аукционната къща, започна с начална цена 75 млн. и продължи 19 минути. Рекордната сума беше предложена от анонимен клиент, чийто конкурент се отказа, след като прогнозираните 100 млн. долара бяха надхвърлени четирикратно. След изчисляване на комисиони и такси купувачът трябва да плати точно 450 312 500 долара.

Определяна като "мъжка версия на Мона Лиза", Salvator Mundi е датирана около 1500 г., в същия период, когато е рисувана и Джокондата.

Върху масленото платно е изобразен Христос Спасител, който държи кристална топка в лявата си ръка, а дясната е вдигнал в жест за благословия.

Според "Кристис" за първи път картината се появява в колекцията на британския крал Чарлз Първи (1600-1649) и е висяла в покоите на съпругата му Хенриета Мария в двореца й в Гринуич, а след това преминава в собственост на Чарлз Втори.

През 1763-та незаконният син на Бъкингамския херцог Чарлз Хърбърт Шефилд я предлага на търг, след като кралят купува сградата на днешния Бъкингамски дворец. Следите й се губят до началото на ХХ век, когато сър Чарлз Робинсън я купува за колекцията "Кук".

Виж още: Предишните аукционни рекорди за картини

Авторството й тогава се приписва не на Леонардо, а на неговия последовател Бернардино Луини. По онова време вече никой не помни историята на творбата, а върху лицето и косата на Исус са положени още пластове боя.

През 1958 г. колекцията "Кук" е разпродадена и платното стига до търг в "Сотбис", където е продадено за едва 45 лири стерлинги. Близо половин век по-късно, през 2005 г., се появява отново в малка американска аукционна къща при разпродажбата на наследствено имущество. Купуват я артдилъри, обединени в консорциум.

Нужни са шест години почистване, реставрация, консервация, документиране и изследователска работа плюс оценка от световни експерти, докато подписът на Леонардо бъде припознат като авторски. Вълнението е голямо, тъй като Salvator Mundi е първото новооткрито произведение на Да Винчи от 1909 г. насам.

Виж още: Таксиметровият шофьор, който стана милиардер

Първото й показване пред публика е през 2011 г. в изложбата Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan в Националната галерия в Лондон. Преди търга на 15 ноември "последната Да Винчи" беше показана в Хонконг, Лондон, Сан Франциско и Ню Йорк. 

Източник: Christie's; Artprice