Последното платно на Пикасо от серията "Жените на Алжир" беше продадено за рекордната сума от аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк, а дилърите на изкуство прогнозират, че цените ще растат още

Най-скъпата картина в света, продавана на търг, вече е "Жените от Алжир" (Les femmes d'Alger, версия "О"). Масленото платно с размери 114x146,4 см намери купувач срещу рекордните 179,3 млн. долара, като в цената влизат и 12% комисиона за "Кристис".

Нюйоркската продажба предизвика сензация, тъй като прогнозната сума беше "едва" 140 млн. долара.

Пабло Пикасо рисува картината през 1955 г., доближавайки се до характерния си кубистичен стил, с доловими влияния от Ел Греко и Сезан, коментират експерти. Тя е последната от серия с 15 творби под същото заглавие, обозначени с буквите на азбуката - от А до О.

Художникът е черпил вдъхновение от едноименното платно на Дьолакроа (1834), което понастоящем се намира в Лувъра, но конкретен повод да започне тази тема става кончината на неговия приятел и конкурент Анри Матис, рисувал често жените в харемите, т.нар. "одалиски".

Всички 15 картини от поредицата са били закупени от колекционерите Виктор и Сали Ганц през юни 1956 г. срещу $212 953. По-късно новите собственици разпродават по-голямата част, но версия "О" остава.

Виктор умира през 1987 г., а десетилетие по-късно си отива и жена му. Скоро след нейната кончина финалната творба от серията става притежание на колекционер от Саудитска Арабия, живеещ в Лондон, който дава за нея 31,9 млн. долара.

Близо шесткратно по-високата цена сега се обяснява с факта, че произведенията на изкуството се възприемат като добра инвестиция, а на пазара има достатъчно инвеститори - и огромен глад за шедьоври. След още 10 години и тази цена ще изглежда твърде ниска, прогнозират арт дилъри.

Виж още: Най-скъпата фотография

С 160-те млн. долара, които получава досегашният й собственик, "Жените от Алжир" оглавява списъка с най-скъпите картини в света, където има още две творби на Пикасо - "Момче с лула", купена за 104,1 млн. долара през 2004 г., и "Голо тяло, зелени листа и бюст" (106,5 млн. през 2010 г.).

Класацията доскоро се оглавяваше от триптиха на Франсис Бейкън с Лушън Фройд, продаден през 2013 г. за 142 млн. долара. Срещу 119,9 млн. долара през 2012 г. собственика си смени и "Викът" на Едвард Мунк.

Виж още: "Жената в златно" - историята на една реституция за стотици милиони

На второ място след Пикасо обаче се нарежда една скулптура - "Сочещият човек" (L'homme au doigt) на Алберто Джакомети.

В списъка с произведения на изкуството, продадени на търг за над 100 млн. долара, има още една негова статуя - "Ходещият човек I" (104,3 млн. долара през 2010 г.).

Сега на търга в нюйоркския клон на "Кристис" за сочещата фигура на Джакомети в естествен ръст бяха платени 141,3 млн. долара. Швейцарският скулптор отлива още пет такива, като останалите се намират по музеи с изключение на една, която е притежание на фондация.

Източник: Bulevard.bg