Темата "Финансиране на организираната престъпност: институционални мерки за противодействие" беше дискутирана на кръгла маса в Народното събрание

Контрабандата и източването на ДДС нанасят най-големи щети на бюджета, като заради това се губят над 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това стана ясно на дискусия в парламента по темата "Финансиране на организираната престъпност. Институционални мерки за въздействие".

Основен елемент в битката с организираната престъпност е прекъсването на финансовите й потоци, което не може да бъде еднократен акт, посочва доклад на Центъра за изследване на демокрацията, озаглавен "Националните пазари и механизми за финансиране на организираната престъпност".

Фокусът в него пада върху три основни криминални пазара -

на наркотици, на тютюневи изделия и ДДС измами. В анализа се разглеждат източниците и механизмите за финансиране на организираната престъпност, уреждането на плащанията, себестойността на бизнеса и управлението на печалбите.

Тема на дискусията станаха и заловените на ГКПП "Капитан Андреево" камиони с нелегални цигари, но беше посочено че България е по-скоро транзитна страна. Роден патент обаче е схемата, по която и легални производители на цигари успяват да продават

цигари без бандерол и без плащане на акциз

"Този български производител достигна рекордни нива миналата година. Той контролираше около 70% от пазара. Сега имаме драстичен спад на неговите продажби след като агенция "Митници" и МВР застанаха пред входовете на тези български цигарени фабрики", каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Примерите от търговията с канабис пък сочат, че при 20 хил. лева инвестиция фермерът получава като заплащане в натура половината от реколтата, а на финала калкулираната печалба е

250 хил. лева за организатора на схемата

"През последните години се забелязва преориентиране и преструктуриране на нелегалните пазари в страната. Все по-голям дял от участниците в организираната престъпност се ориентират към престъпления против фиска - различни форми на икономически и данъчни престъпления, контрабанда. Същевременно, в последните две години миграционният натиск създаде условия за организиране на нелегални играчи и в тази посока", отбеляза и зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Той уточни, че новосъздаденият в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари има три основни цели - противодействие на котрабандата, антикорупционен ефект и добиване на цялостна картина чрез извършване на съвместен анализ на риска.

Зам.-министърът посочи, че се работи по две различни стратегии

Едната е Националната стратегия за повишаване събираемостта на данъците, по която работят основно в Министерството на финансите. Другата - за противодействие на изпирането на пари у нас, е приета още през 2011 г., но не е изпълнена.

"Решени сме да актуализираме в много кратки срокове стратегията и плана за действие и да работим по тяхното прилагане. Една от мерките, които се разглеждат в тази стратегия, е за създаване на единен регистър за банковите сметки", съобщи Гунев, но подчерта, че това няма общо с разкриване на банковата тайна.

Шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов, от своя страна, заяви, че стратегиите трябва да се основава върху подобряване на закона и организационните мерки. Според него ефективната борба е един от резервите за повишаване на приходите в бюджета. 

Източник: БНР; пресцентър МВР