Мнозина от нас не подозират, че с покупката на маркови стоки неволно поощряват експлоатацията на детски труд. Дори 7-годишни деца нерядко работят в рискови и опасни условия, показва доклад на "Амнести интернешънъл", цитиран от "Дойче веле"

Водещи концерни за производство на електроника като "Епъл", "Самсунг" и "Сони", както и германските автомобилопроизводители БМВ, "Даймлер" и "Фолксваген" са обвинени от "Амнести интернешънъл", че продължават да експлоатират детски труд в Демократична република Конго.

В мините за добив на кобалт на тази централноафриканска страна, от които се извлича повече от половината от необходимия кобалт за покриване на световните нужди, работят дори седемгодишни деца, излагайки живота и здравето си на огромен риск.

Правозащитната организация обърна внимание на този факт още през 2016 г. в своя доклад This is what we die for (Това, за което умираме). Новият им доклад по темата е озаглавен Time to Recharge (Време за презареждане).

Купувачите на германски автомобили поощряват детския труд?

Според "Амнести интернешънъл" кобалтът е все по-търсен в света - най-вече поради използването му за направата на качествени акумулатори за електромобилите, батерии за мобилните телефони, а и в сферата на възобновяемата енергия.

Досега обаче нито един от 29-те проверени концерна не е дал достъп до всички данни за производството си, нито пък е предприел всички нужни мерки, за да се предотврати нарушаването на човешките права.

Таблица, която показва, че само "Епъл" и "Самсунг" са предприели адекватни действия след доклада от началото на 2016 г.

Особено много нарушения са разкрити в автомобилния бранш, твърдят от "Амнести". Концернът БМВ, макар и да отбелязва "известно подобрение", все още оставал далеч зад изискванията. При "Фолксваген" и "Даймлер" са били регистрирани "значителни недостатъци", става ясно още от доклада.

Експертът от "Амнести интернешънъл" Матиас Джон твърди, че някои концерни са подобрили контрола над веригата от доставчици на суровината, но все още са твърде далеч от възможността да осъществяват пълен контрол.

Освен това всички компании страдали от недостиг на прозрачност. Затова и е налице опасност купувачът на мобилен телефон, лаптоп или електромобил неволно да поощрява експлоатацията на детския труд, казват правозащитниците.

От "Амнести интернешънъл" настояват всички доставчици на кобалт да изпълняват задълженията си по защитата на човешките права, и то през целия производствен процес.

"Не искаме роби!"

Според Международната организация по труда (МОТ) международната общност е забавила темпото в борбата срещу детския труд, припомня "Дойче веле". От 1997 г. насам броят на работещите деца е намалял с близо 100 млн., но през последните четири години това положително развитие е спъвано, заяви генералният директор на МОТ Гай Райдър в Буенос Айрес, където се състоя Световната конференция за борба срещу експлоатацията на детски труд.

Почти половината от момичетата и момчетата, които са принудени да работят, се трудят в твърде опасни условия. Никой не знае със точност как ще се променят трудовите пазари в бъдеще, едно обаче е съвсем ясно: ние не искаме експлоатация на детски труд, нито някакво модерно робство, коментира още Райдър. 

Експертите предполагат, че всяко 10-о дете по света е принудено да работи - т.е. става дума за близо 152 млн. подрастващи. МОТ и "Амнести интернешънъл" преследват ясна цел: до 2025 г. да няма деца, подлагани на принудителен труд.

Опасните условия в кобалтовите мини на Конго са показани в осемминутен филм на "Амнести", съпътстващ доклада им от 2016 г. Въпреки вредата от дългосрочното въздействие на кобалта върху здравето, възрастни и деца се трудят там без дори най-елементарна защитна екипировка.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"