В програмна реч френският президент очерта нов път пред страната, отменя извънредното положение

Новоизбраният френски президент предлага радикална реформа в управлението на републиката.

В програмна реч пред двете камари на парламента, събрани в двореца Версай, Еманюел Макрон обяви намерението си да намали броя на депутатите с 1/3. По думите му тази мярка ще доведе до по-ефикасно управление и ще постави страната на "коренно нов път".

Ако до една година предложените промени не бъдат приети от парламента, въпросът ще бъде подложен на референдум, предупреди президентът.

Партията на Макрон е основана едва през април 2016, но една година се оказа достатъчна за бившия финансов министър да победи във втория тур на президентските избори през май. Месец по-късно партията му и нейните коалиционни партньори завоюваха 350 от общо 577 места в парламента. По думите на Макрон този убедителен резултат му дава достатъчно основание и подкрепа за осъществяването на мащабни социални и икономически реформи.

В словото си, продължило час и половина, 39-годишният държавен глава се зарече да върне на Франция "колективното достойнство".

Според него досега процедурите са били по-важни от резултатите, правилата са взели превес над инициативата, а хазната - над справедливостта. Предложените от него съкращения

ще намалят числеността на Националното събрание от 577 на 385 души, а на Сената - от 348 на 232.

Макрон заяви още, че през последното десетилетие Европейският съюз е "изгубил посоката си", докато бюрокрацията се разраства - а решението на този проблем е "ново поколение лидери".

Плановете му включват и промени в избирателната система, които да позволят по-пропорционално представителство, за да се чуят повече мнения на ниво "управление".

До идването на есента извънредното положение, въведено от предшественика му Франсоа Оланд след атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г., ще бъде отменено.

Никола Саркози беше първият президент, който свиква парламентарно заседание във Версай, двореца от XVII век, построен край Париж от Краля слънце Луи XIV, припомня Би Би Си. Заради решението си да говори пред депутатите там Макрон беше обвинен в дистанцираност.

Три партии, сред които крайнолевите на Жан-Люк Меленшон, бойкотираха тържественото заседание, а лидерът им обвини президента, че

"прекрачва границата, като придава на своята президентска монархия фараонски аспект"

Часове по-рано в. "Либерасион" изобрази на първата си страница Макрон като върховния бог и гръмовержец Юпитер, със сноп светкавици в ръка. Лявоцентристкото издание коментира, че със събирането на парламента във Версай президентът за пореден път е демонстрирал авторитарната си природа.

Би Би Си коментира от Париж, че вече имаме яснота относно управленския стил на Макрон. Подобно основателя на Пeтата република Шарл дьо Гол, той явно е убеден, че държавният глава на Франция трябва да е дистанциран, обвит в символизъм и мистика, над политическите крамоли.

Именно затова е решил да свика тази извънредна съвместна сесия на Сената и Националното събрание - да отправи послание към депутатите от позицията си на върховна власт относно очакванията си към тях през следващите години. А провеждането на заседанието във Версай като място, което се асоциира с монархията, само засили това послание.

Емануел Макрон е убеден, че предшествениците му са омаловажили президентската институция,

тъй като са се ангажирали твърде много с дребнави подробности от политическия живот или са се подмазвали на медиите. Желанието му е да сложи край на това, но критиците му вече твърдят, че е надвишил правомощията си - и си присвоява власт, каквато не би трябвало да име.

Междувременно френската полиция потвърди, че е разкрила заговор президентът да бъде убит по време на парада за националния празник. Арестуван е крайнодесен екстремист.

В края на миналата седмица от Елисейския дворец разпространиха официалния президентски портрет, на който той позира пред националния флаг на страната си и знамето на ЕС, а от отворения прозорец се вижда градината на Елисейския дворец.

На бюрото му пък, освен два мобилни телефона, има будилник, бронзов петел (емблемата на Франция) и три книги: разгърнатите мемоари на генерал Дьо Гол, "Земни храни" от Андре Жид и "Червено и черно" от Стендал.

Източник: Би Би Си