Никола Саркози в Монако

Никола Саркози

бивш политик, президент на Франция (2007-2012)

Никола̀ Пол Стефа̀н Саркозѝ дьо Нагѝ-Боча̀ е френски политик от унгарско-еврейски произход, роден на 28 януари 1955 г. в Париж. На 6 май 2007 г. е избран за седмия президент на Петата френска република от партията Съюз за народно движение, а няколко седмици по-късно изиграва ключова роля в освобождаването на шестимата български медици, осъдени на смърт в Либия - като изпраща в Триполи самолет със съпругата си Сесилия, която след тежки преговори с режима на Кадафи доведе медицинските сестри и палестинския лекар Ашраф в България.

Попада сред най-добре облечените мъже в света в класацията на списание "Венити феър", но още преди края на победната 2007 г. двамата със Сесилия се развеждат. Бързо обаче му намират нова първа дама - супермодела от 90-те Карла Бруни, с която сключва брак в началото на 2008 г. Двамата се сдобиха с момиченце, родено през октомври 2011 г., докато Никола беше вече станал дядо, благодарение на един от синовете си.

На 6 май 2012 г. в балотажа на президентските избори Саркози губи предизвестено надпреварата за втори мандат - за държавен глава е избран социалистическият кандидат Франсоа Оланд.

Прави нов опит за завръщане в Елисейския дворец, но на 20 ноември 2016 г. остава трети в първичните избори на десницата, отстъпвайки на бившите премиери Франсоа Фийон и Ален Жупе, след което обявява, че се оттегля от политиката.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност