Марадона имаше 10 млн. причини в зелено да не дойде на юбилея, Ромарио предпочете да громи Дилма Русеф в Бразилия пред това да разцъка на “Васил Левски”, обобщава Красимир Стоянов в "168 часа"

Юбилейното шоу на Христо Стоичков предизвика по-голям фурор от очакваното. Над 43 хил. по трибуните не спряха да купонясват под проливния дъжд. Още 1,2 млн. седнаха пред телевизорите, за да гледат мача на звездите, които уважиха празника на Камата, обобщава "168 часа".

Видео: Отборът на Стоичков срещу звездите - 4:1

Седмичникът посвещава обширен материал на онези от знаменитите играчи, които са предали доверието на своя приятел и колега, защото обещали да дойдат в София, но в последния момент се отметнали.

В характерния си стил Стоичков не им остана длъжен. Предпочете да избегне дипломацията и завоалираните изречения.

"Няма да споменавам повече от тези имена, които вчера казаха, че ще дойдат, и не дойдоха. За мен те вече не съществуват. За мен те вече са изтрити от моя телефон. Те повече никога няма да дойдат до мен. Никога повече няма да се свържат с мен", избухна Камата веднага след шоуто на Националния стадион "Васил Левски".

Големият въпрос сега е кои точно се лишиха завинаги от приятелството

на Христо Стоичков и не могат да се надяват, че той ще им вдигне, ако се присетят да му звъннат по телефона.

Със сигурност най-голяма рана в сърцето на Камата отвори една от най-големите звезди на всички времена Диего Марадона. Аржентинският гений беше предвиден да бъде черешката на тортата за дълго подготвяния шоу-спектакъл от Стоичков и партньорите му. Неслучайно около него се завъртя мощната рекламна кампания за шоуто.

До последно Марадона твърдеше, че ще дойде на мача. Дори си беше поискал лимузина със специална климатична система, която да пречиства въздуха. И лимузина се беше намерила, и подходящата хотелска стая му беше запазена, и морските дарове бяха налице. И все пак Марадона не дойде. Лошото е, че дори не сметна за нужно да съобщи предварително за невъзможността си да се яви лично на стадион "Васил Левски".

Истината е, че аржентинската футболна легенда е имал

10 млн. причини в зелено

да не дойде в София. Юбилеят на Стоичков за зла беда съвпада с напечен рекламен ангажимент на Дон Диего в Дубай. Там той участва в турнир за ветерани и дори отбелязва няколко ефектни гола.

Приятелските мачлета са само част от ангажимента на Марадона да популяризира футбола в Обединените арабски емирства. Лично принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин избира световния шампион от Мексико'86 за лице на най-популярната игра в света. Говори се, че за своите изяви в Емирствата Марадона ще получи 10 млн. долара на ръка.

В деня на мача на Стоичков той хем трябва да рита с ветераните, хем отваря кафене в Дубай, носещо неговото име. Навсякъде е

преследван от шейхове, фенове, журналисти

Няма абсолютно никакъв шанс да се отметне от задълженията си, за които е щедро заплатен. Остава въпросът защо Дон Диего не е изяснил на Камата, че е получил предложение, на което не може да откаже и няма как да пътува за България, след като самият Стоичков участва в бенефиса на Марадона през 2001 г. в Буенос Айрес.

С онези времена е свършено. Стоичков е категоричен, че повече не може да бъде приятел с Марадона.

Доста по-различен е случаят с друг гениален аржентинец, който в момента е в топ 5 на най-популярните хора на планетата. Звездата на "Барселона" Лионел Меси също беше спряган за скъп гост на юбилейния мач на Стоичков. Бълхата винаги е демонстрирал огромно уважение към бате си Ицо и дори преди време заяви: "Благодарение на Христо Стоичков аз съм Лионел Меси".

Тази година имаше таен план именно Ицо да връчи Златната топка на Меси, но организаторите на церемонията се възпротивиха и пратиха бразилеца Кака да свърши тази работа. Нямаше да е никак учудващо Меси да бъде част от шоуто на ст. "Васил Левски" и може би затова се появиха слухове, че той е приел да стъпи на българска земя.

Истината е, че не е имало никакъв шанс за подобна визита

на аржентинеца. Причината е решителният мач за Купата на Испания, в който неговата "Барселона" се изправи срещу "Севилия". Във финала именно Бълхата блесна с две гениални отигравания, които помогнаха за успеха на каталунския гранд. На него домакинът на бляскавото събитие едва ли може да му се разсърди, тъй като треньорът му Луис Енрике и шефовете му в тима не биха го пуснали, ако ще марсианците да го поканят за първия приятелски мач със земляните.

Звучащо логично оправдание със сигурност е измайсторил и друга футболна легенда, на която Стоичков много държеше да се разтъпче на терена. Става дума за някогашния му съотборник в "Барселона" Ромарио де Соуза Фария. Бразилецът беше броен за сигурен участник в мача, но не дойде. Проблемът му е, че в момента Ромарио е увлечен в политическите битки в родината си.

Историята му със сигурност е подходяща за холивудска драма. След края на футболната си кариера той обявява, че ще се кандидатира за депутат. Амбицията му предизвиква присмеха на неговите бивши съотборници в националния, които добре си спомнят как, докато те се разтъпкват за сутрешната си тренировка, Ромарио тъкмо се прибира от среднощния пиянски гуляй.

Животът е достатъчно дълъг, за да ти позволи да се промениш изцяло

И Ромарио го прави. Драматично събитие в живота му го принуждава тотално да промени мирогледа си. През 2005 г. той става баща за шести път. Лекарите обаче помрачават радостта му с новината, че малката Иви страда от синдрома на Даун.

"Точно в този момент осъзнах, че животът не може да бъде пропилян за безкрайни купони и трябва да се захвана с нещо стойностно. Обещах си да направя всичко възможно, за да подобря живота на моите сънародници", разказва Ромарио. Той се кандидатира за депутат и е избран отраз. Още в началото скандализира новите си колеги в парламента с изказването, че там се държат като танцьорки на карнавала и нищо не вършат.

Политиците може и да са му бесни, но хората харесват подобни борци за справедливост и са готови да му помогнат в катеренето нагоре в йерархията. Ромарио е избран и за сенатор, а голямата му мечта е да стане кмет на Рио де Жанейро. И точно по време на мача на Стоичков на него му се отваря възможност

отново да блесне на политическата сцена

Открай време бившият футболист е отявлен враг на президента Дилма Русеф. Не пропуска да я обвини в разхищение на държавни средства.

Точно през последните няколко седмици Русеф изгуби почва под краката си и беше отстранена от президентското кресло. В момента срещу нея тече разследване, а всичките й опоненти са по-активни отвсякога. Ромарио не може да изпусне подобен златен шанс и решава да остане в родината си, за да налита на врага и така да печели още повече гласоподаватели на своя страна.

И докато Ромарио се бори за общественото одобрение, друг от поканените също прави всичко възможно, за да спечели хората на своя страна.

Става дума за легендата на хърватския футбол Давор Шукер. Той беше смятан за сигурен участник в мача на Стоичков, но не дойде и не се извини публично за своето отсъствие. В момента главата на Шукер е пламнала заради

обвиненията, че е участвал в престъпни схеми за печелене на лесни пари

Шукер е президент на хърватската футболна федерация и е обвинен, че е помагал на небезизвестните братя Мамич да въртят далавери с подопечния им "Динамо" (Загреб), от които са спечелили 17 млн. евро. Босът на хърватския футбол много се надява, че ще се измъкне сух от скандала и охотно се съгласи да сътрудничи на властите. В деня на звездния мач той е трябвало да даде показания пред съда, за да обясни какви точно отношения е имал с братята Мамич.

Ядовете на Шукер са големи и той може до известна степен да бъде оправдан, че не се е сетил да се обади и да обясни какво го възпрепятства да пътува за България.

Но какво да кажем за Роберто Баджо? Любимецът на цяла Италия също показа пълно пренебрежение към шоуто на Камата и не се е чуло да е на надница при шейхове или да гради политическа кариера на Ботуша. На Баджо извинението му може да е единствено поразклатената психика. По време на активната си спортна кариера той имаше хронична контузия на коленете и

призна, че заради болката е обмислял да сложи край на живота си

Сега Баджо си гледа пенсията, но пак не може да се каже, че е особено последователен в своите действия и се подчинява единствено и само на логиката. С две думи - той си прави каквото поиска и когато поиска. Никой не може да го контролира и да му държи сметка.

А къде беше легендата на "Бока Хуниорс" Хуан Роман Рикелме? Нито Стоичков, нито някой друг може да даде смислен отговор. За него се знае, че води преговори със собствениците на американски футболен отбор. Янките искат да го привлекат към каузата, за да популяризира тяхното сравнително скромно тимче. Готови са да развържат и торбата с пари, разбира се. Може би Рикелме води финални преговори и всичко друго стои на втори план.

За носителя на "Златната топка" Лотар Матеус мачът на Стоичков най-вероятно не е бил включен в дневния ред. Хората около Камата побързаха да се похвалят, че германската легенда ще пристигне за шоуто. Но как да стане това, след като Матеус изсипа

куп проклятия по адрес на Боби Михайлов и въобще на българския футбол,

когато беше изгонен от националния отбор. "За мен България беше нож в сърцето" бе една от най-кротките реплики на великия футболист и неособено успешен треньор. Логично е той да не изгаря от желание да играе на "Васил Левски".

Мистерия ще остане защо бившият черногорски футболист и някогашен директор в "Реал" (Мадрид) Предраг Миятович не се яви на уреченото място в уреченото време. Миятович напоследък упорито избягва медийното внимание.

За последно за него се чу, че е поканен да стане спортен директор на италианския "Палермо". Нямаше го и Джанфранко Дзола, като и той не се обясни по каква причина е скъсал поканата.

Гореспоменатите футболни звезди оттук нататък ще трябва да се справят в живота без Стоичков, тъй като Камата се е доказал като паметлив човек, който не вярва в пречистващата сила на прошката, заключава "168 часа".

Източник: в. "168 часа"