Английската актриса, играла кралица Елизабет Втора, се превърна в хакерката от "Милениум" в новия холивудски филм по романа "Онова, което не ме убива", по кината от този петък под заглавие "Момичето в паяжината"

Лисбет Саландер има ново лице - 34-годишната английска актриса Клеър Фой, отличена със "Златен глобус" като младата Елизабет Втора от сериала "Короната" (The Crown). 

В хакерката от поредицата романи на Стиг Ларшон "Милениум" досега са се превъплъщавали Нооми Рапасоригиналната шведска трилогия) и Руни Мара"Мъжете, които мразеха жените" / The Girl with the Dragon Tattoo).

Сега в кината е вторият холивудски опит за екранизация по нашумелите скандинавски бестселъри. Този път от "Сони пикчърс" са решили да не продължават с трилогията, а да екранизират направо четвъртата книга - The Girl in the Spider's Web (Момичето в паяжината), която излезе след смъртта на писателя.

Тя беше издадена у нас под заглавие "Онова, което не ме убива", а авторът й Давид Лагеркранс междувременно пусна и пети роман за Лисбет Саландер - "Мъжът, който търсеше сянката си", с английско заглавие - The Girl Who Takes an Eye for an Eye ("Момичето, което вадеше око за око").

В новия филм Лисбет е олицетворение на модерния супергерой, а критиката я сравнява с Батман - не само защото се облича в черно и кара мотоциклет или черно ламборгини, което напомня на батмобила.

Съсценарист и режисьор на "Момичето в паяжината" е уругваецът Феде Алварес, хвален като кинематографист с новаторски, изобретателен подход и стил. Той възроди поредицата "Злите мъртви" / Evil Dead, а хорър трилърът му Don't Breathe (Не дишай) се превърна в касов хит с над 150 млн. долара приход.

Той обяснява, че е искал да направи филм, което се отличава от всичко останало, "необичайна комбинация от екшън, драматична история със силни герои и скандинавски черен трилър" - и: "Всички тези елементи, съчетани по определен начин, го превръщат в нещо много, много различно."

Номер 1 сред тях е, разбира се, Лисбет Саландер. Режисьорът смята, че сред най-отличителните черти в характера на хакерката е желанието й да се бори:

"Лисбет в никакъв случай не може да се превърне в жертва. Няма значение с какво се опитвате да я смажете, тя няма да се поддаде - ще се бори до последно, което в нашата история е представено най-добре в сравнение с предишните. Ще видите желязната й воля. Няма значение колко удари е понесла, колко пъти е била прецаквана или поставяна на колене. Тя отново ще се изправи и ще продължи да се бори. Мисля, че в това отношение всеки ще се припознае в нея."

Снимките на "Момичето в паяжината" започнаха през януари в Берлин и приключиха в Стокхолм през април, а още първият трейлър шокира с визуалната трансформация на актрисата.

Според самата нея след съдбоносните събития в първите три книги героинята й е пораснала, но все още не е напълно наясно откъде е тръгнала и накъде отива.

"Тя вече не е под опеката на държавата. Лисбет е напълно независима. Разполага с доста пари, но според мен е доста пропаднала. Боец е и дълго време се е борила с какво ли не, но като че ли в този филм няма цел, която да отстоява. Докато търси правилния изход, е предприела доста грешни ходове, но е по-силна, отколкото изглежда. Тя е класически пример за поговорката "Не съдете за книгата по корицата й", коментира актрисата.

По думите й в този филм е разгърната онази част от характера на Лисбет, която е засегната от травма в миналото и поради която й е трудно да формира нормални връзки. В същото време това е причината героинята да поеме на мисия, в която уменията й да надвива злото и да защитава онеправданите са подложени на изпитание.

"Като че ли две части от живота на Лисбет се срещат и се сблъскват по един драматичен начин. От една страна, имаме нейното чувство за социална справедливост и желанието й да поправи неправдите в обществото по един спонтанен начин, като вземе закона в свои ръце. От друга, тя ще трябва да се изправи срещу неразрешен проблем от миналото, свързан със сестра й, любовта й към нея, която тя не желае да признае и за която не желае да й бъде напомняно. Всъщност става дума за опита й да избяга от миналото, което обаче неизменно я застига", обяснява изпълнителката на главната роля.

Холандката Силвия Хьокс ("Блейд рънър 2049"), блондинка, се превъплъщава в близначката на Лисбет - Камила Саландер, а шведският актьор Микаел Персбранд ("В един по-добър свят") е баща им Залаченко, който в оригиналната трилогия се играеше от българина Георги Стайков.

Клеър Фой е популярна и с ролята на Ана Болейн от друг награждаван британски минисериал, "В сянката на Тюдорите" (Wolf Hall), а с "Короната" беше номинирана за тв наградите "Еми 2017".

Към филмографията си напоследък тя добави експерименталния филм на Стивън Содърбърг Unsane, а по-рано тази есен я гледахме в новия филм от режисьора на La La Land Деймиън Шазел - биографичният "Първият човек", който се спряга сред основните фаворити за "Оскар".

Видео: Седем игрални филма за първите в Космоса

Действието се развива през 60-те, Райън Гослинг е американския астронавт Нийл Армстронг, стъпил на Луната с мисията на "Аполо 11" през 1969 г., а Клеър Фой е неговата екранна съпруга.

"Момичето с татуирания дракон" (2011), по първия роман от Стиг Ларшон, издаден у нас като "Мъжете, които мразеха жените", беше режисиран от Дейвид Финчър и донесе в касите над 230 млн. долара в световен мащаб. Там в главната мъжка роля, на разследващия журналист Микаел Бломквист, влезе Даниел Крейг.

Актьорът от оригиналната шведска трилогия по "Милениум" Михаел Нюквист почина в края на юни м.г., едва на 56

Новият Микаел Бломквист е шведът от исландски произход Сверир Гуднасон (Бьорн Борг в "Борг срещу Макенроу" с Шая Лабъф).

"В началото на историята той се е спуснал по надолнището. Пие прекалено много и е изтласкан от собственото си списание от журналисти, търсещи евтини сензации. Не е виждал Лисбет от почти три години, но тя се завръща, молейки го за помощ, което събужда желанието му за живот", споделя актьорът.

"Момичето в паяжината" е по кината у нас от този петък, 9 ноември.