Финансовите загуби на "сините" за последните три години възлизат на 11,3 млн. лв.

Само за последните три години загубите на футболния клуб "Левски" (София) възлизат на 11,3 млн. лева. Това разкри изпълнителният директор на "сините" Красимир Иванов по време на срещата с феновете в зала "Универсиада", цитиран от Sportal. 

По темата за финансовото състояние на клуба се заговори след обявеното напускане на собственика на клуба Спас Русев

По думите на финансиста в сравнение с 2014 г. загубите на "Левски" през 2016 г. са намалели три пъти - от 5,6 до 1,9 млн. лв., но нетната загуба с натрупването се е увеличила от 5,6 до 11,3 млн. лева. Задълженията за последните 36 месеца на клуба пък са скочили от 14,6 до 26,2 млн. лв., т.е. с близо 12 млн. 

Изключително обезпокояващи са показателите и съотношението "приходи - разходи". През 2014 г. приходите са 8,1 млн. срещу 10,8 млн. разходи. През 2015 - 6,5 млн. срещу 15,4 млн. лв., а през 2016 г. печалбите на клуба възлизат на 11,3 млн. лв. спрямо загуби от 25,6 млн. лв.

Задълженията на клуба към НАП са 2,8 млн. лв., като е подписано споразумение за разсрочено изплащане на въпросния дълг с точно фиксирана месечна сума и пълното им изчистване до края на 2018 г. 

"Има подписано споразумение, според което плащаме точно фиксирана сума плюс текущите задължения. Честно казано, това е предизвикателство за мен. Последните месеци сме изплати 800 хил. лева към данъчните", заяви Иванов.

Най-големи дългове обаче клубът има към двете фирми, строители на новия сектор "А". С първата има подписан договор за разсрочено плащане, подписано лично от Красимир Иванов, според което дори и да е празна централната трибуна, клубът дължи конкретна сума. С втората обаче няма подписано споразумение.

От своя страна, изпълнителният директор Диана Иванова заяви, че откакто е на стадион "Георги Аспарухов", невинаги е била съгласна с нещата, които са се случвали финансово в клуба. Един от шефовете на 26-кратния шампион на България призова феновете за търпение и разбиране, но те й дадоха ясно да разбере, че трудно ще получи такова.

Заедно с Красимир Иванов пък двамата категорично отхвърлиха появилите се в медийното пространство твърдения, че първо, "лица, свързани с предишното управление на "Левски", са идвали и са искали пари на стойност около 2 млн. лв.", и второ, "в проектобюджета на клуба за 2016-а година са приети да фигурират загуби на стойност 5 млн. лв".

Източник: Sportal.bg