Музиката се връща в ефира на Националното радио от 1 март

След почти три месеца на пререкания и преговори, през които по националното радио звучеше само музика, освободена от авторски права, БНР и "Музикаутор" успяха да постигнат договорка. Така от 1 март по БНР пак ще има нова музика. 

От БНР посочват, че договорката е била постигната след отстъпки и от двете страни. 

"Решението на Управителния съвет на БНР е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации. Сключването на договора е мотивирано и от ангажимента на БНР като обществена медия да предлага на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория", коментират от радиото.

Виж още: "Липсващото звено" в спора между БНР и "Музикаутор"

Разривът в отношенията между радиото и дружеството дойде с настъпването на новата година, когато предишният договор изтече, а "Музикаутор" настоя за нови тарифи. В резултат репертоарът на "Музикаутор" бе свален от ефира на БНР и медията излъчваше само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори. 

Българското национално радио благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация. Доказателство, че БНР продължи да изпълнява обществените си функции, е повишената слушаемост на програмите на националното радио. Българското национално радио благодари на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност, пише още в съобщението на държавното радио.

Оттам припомнят, че БНР е сезирало Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за неправомерните действия на сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор". Общественото радио уверява, че ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора за колективно управление на авторските права.

Източник: БНР