Няколко полезни съвета от известни философи, които ще ви помогнат да вкарате противника в капана си

Различните спорове и караници често са лишени от особен смисъл и рационалност. Когато влизаме в даден спор, части от ума ни, които контролират смислената аргументация, се изключват или намаляват работата си. Затова е и важно, ако искаме да излезем от спора като победители, да имаме предварително подготвена стратегия.

Ето няколко работещи варианта: 

Аритотел е използвал три изпитани метода, които самостоятелни или комбинирани могат да подсилят аргументацията ви.

Патос (емоциите) - искате опонентът ви да усети емпатия към вас, да погледне на нещата през вашите очи. Целта е просто да покажете на другия, че вашият възглед би облагодетелствал и него. 

Виж още: 11 трика как да накараме другите да правят това, което искаме

Логос (логиката) - подкрепете със солидни доказателства тезата си. Няма как да спориш с доказаните факти.

Етос (правдоподобност) - заложете на собствената си квалификация по темата като аргумент. Тук спорният момент е дали обаче притежавате нужната квалификация, за да спорите по въпроса. 

Ако пък искате подмолно да победите в спора, може да пробвате с метода на Сократ. Това е трик, който може да накара опонента ви в твърденията си да се обърне сам срещу себе си. Задавайте много ключови въпроси, които да насочват другия в правилната посока, като по този начин измествате тезата му. Така в крайна сметка (ако трикът се получи), опонентът ви или ще стигне до извод, че си противоречи.

Виж още: Няколко трика, с които да манипулираме чуждото подсъзнание

Можете да се спрете и на метода на Шопенхауер - ако другият не се съгласява с тезата ви, представете му противоположна, която обаче е много по-неприемлива. 

Винаги можете да използвате и дискредитирането на източника на противниковите аргументи, правейки ги по този начин малко или много неприемливи. 

Източник: "Бизнес инсайдър"