Съвременният човек може да е модерен и образован, но живее нездравословен живот. Той е обездвижен, храни се с вредна храна, а когато се забавлява, в повечето случаи това означава още алкохол, цигари и дори наркотични вещества

Списание Men's Fitness, цитирано от Profit,bg, изброява най-вредните неща, които съвременния мъж причинява на тялото си. Да, вие също! 

Успивате се и натискате бутона за отлагане на алармата 

Човек има нужда от 7-9 часа сън на денонощие. Някои може да се справят и с по-малко, но те са изключение. Да се спи по-малко от 6 часа или повече от 10 часа е със сигурност вредно и е симптом на някои хронични заболявания, сърдечни болести, диабет, затлъстяване. 

Хората масово измъчват тялото си, като лягат прекалено късно, а на сутринта натискат бутона за отлагане на алармата отново и отново. 

Според д-р Изак Купефр от медицинския център Maimonides в Бруклин, Ню Йорк, последното е много вредно и ще се събудите по-уморени, отколкото ако просто бяхте станали първия път, когато будилникът е иззвънял. 

Пиете повече от две алкохолни питиета на ден 

Мъжете, които пият 3-4 алкохолни напитки на ден са с по-голям риск от развитие на болести, в това число рак, сърдечни заболявания и др. Алкохолът е удоволствие, което трябва да се ползва с мярка, а мярката е до две на ден. 

Виж още: Осем факта за храната, които ще ви накарат да се замислите какво ядете

Седите пред телевизора 

Хората, които седят повече от 11 часа на ден, са с 40% по-застрашени от смърт в следващите три години от онези, които прекарват в седене до три часа на ден. 

Тялото има нужда от слънчева светлина за витамин Д. През зимните месеци тя е по-малко, а вашето решение да си стоите вътре "на топло" допълнително ви лишава от нея. 

Пушите, дори от време на време 

За разлика от алкохола, където употреба в умерени количества не е вредна, пушенето е вредно, независимо в какви количества е. Дори пасивното! 

Според проучване на австралийския институт Sax дори хората, които пушат "само в компания", удвояват риска си от белодробни заболявания. 

Виж още: Защо японките не пълнеят и не стареят?

Прекалявате с фитнеса 

Тренирането стимулира имунната система, но претренирането я отслабва. Да, има такова нещо като претрениране. Негативният ефект от него може да отнеме на организма 72 часа за възстановяване. 

Работете с инструктор и се старайте да напредвате постепенно. Иначе повече вредите на организма си, отколкото му помагате. 

Ядете пакетирани храни 

Пакетираните и замразените готови храни не са добра идея. Те са пълни с консерванти и какво ли още не. Старайте се да консумирате прясна храна, доколкото това е възможно. 

Носите неудобни обувки 

Неудобните обувки могат да причинят не само някой и друг мазол, но и да ви донесат контузия по целия крак и гръбнак. Купувайте качествени и удобни обувки. 

Виж още: Защо месото предизвиква рак?

Забравяте да загреете

Загрявката и разтягането са онези досадни неща, които трябва да направите преди и след тренировката. Те намаляват вероятността от контузии. 

Не пиете достатъчно вода 

На ден трябва да се пият по осем чаши вода. Соковете, пълни със захар, и газираните безалкохолни не вършат същата работа. 

Забравяте за лосиона против слънце 

За много мъже това е някаква подробност, но всъщност лосионът не е никак маловажен. И не става въпрос само за това дали ще изгорите един път или не. Дори едно силно изгаряне увеличава риска от образуване на ракови клетки. 

Виж още: Всичко за тестостерона

Не ползвате презервативи 

Тъй като мъжете не забременяват, липсата на презерватив в повечето случаи не ги плаши много. 

Между 2008 и 2012 г. случаите на хламидия при американците са се увеличили с 25%, а на гонорея - с 4%. 

Много мъже мислят, че нямат "нищо", защото нямат оплаквания. Много болести обаче не предизвикват сериозни симптоми при мъжете и те могат да си ги влачат с години. 

Пиете прекалено много кафе 

Всички пият по няколко чаши кафе на ден, като се оправдават с работата си и напрегнатия график. Графикът ви обаче няма да ви помогне, когато имате нужда от сърдечна операция.

Виж още: Плодове и зеленчуци, от които се слабее най-много