За последните 25 години японските жени са лидери по продължителност на живота, който е 86,4 години

Не само жените, но и мъжете в Япония са рекордьори в света по продължителността на живота, благодарение на начина си на хранене.

Наскоро се появи книгата на Наоми Морияма (Naomi Moriyama) - "Японските жени не пълнеят и не стареят", в която може да се намерят доста интересни идеи.

И така - в кухнята на всяка японска домакиня винаги присъстват:

Риба
Водорасли и други морски растителни продукти
Зеленчуци
Соеви продукти
Ориз
Плодове
Зелен чай

В Япония винаги се яде прясно приготвена храна. На продуктите се посочва не датата на разфасовката, а времето. Така домакинята избира най-пресните продукти.

Японците консумират почти 10% от световния добив на риба, въпреки че те представляват около 2% от населението на Земята. По този начин в храната на японските жени присъства дневната доза Омега-3, което обяснява тяхното дълголетие. 

В диетата им влиза пет пъти повече кръстоцветни зеленчуци, отколкото обикновено консумираме ние.

Японците ядат на малки порции. Съдовете за храна са три пъти по-малки от тези, които ние използваме.

От деца се научават да ядат бавно, наслаждавайки се на всяка хапка.

Основните критерии при готвене в Япония:

Никога не сервирайте големи порции, използвайте изящни съдове.
Никога не се запълвайте докрай чинията с ястие, оставяйте свободно пространство.
Всеки вид продукт се поднася в отделна купа.
Колкото по-малко съдове, толкова по-добре.
Опитвайте се да се подчертаете естествената красота на продукта.
Храната трябва да бъде украсена само леко.
Свежестта на продуктите е най-важното нещо.

Виж още: Защо французойките не са дебели?

Източник: bg.checkonline4you.com