Два лесни трика от бившия дизайнер в "Гугъл" Тристан Харис

Как ще се почувствате, ако се случи така, че забравите смартфона си вкъщи? Ако отговорът е неудобство и нервност, значи и вие, както и много други хора сте поне малко зависими от смартфона си.

Тези джаджи навлизат все по-дълбоко в живота ни, давайки много удобства, но и създавайки тревожни навици и тендценции. От номофобията - страха от това да останете без смартфона си, през "фантомното вибриране", което ни кара да се чувстваме така, сякаш във всеки момент някой може да ни се обади или да ни пише, та да стигнем до тенденцията все повече хора да предпочитат смартфона си пред секса. 

Всички тези тревожни факти водят до естествения въпрос – как да намалим зависимостта си от умните устройства? Експертите съветват това да става с малки стъпки. Тристан Харис, бивш дизайнер в "Гугъл", дава два бързи и лесни съвета за преодоляване на пристрастяването. 

Виж още: 12 признака, че сте пристрастени към смартфона си

На първо място, сложете известяванията си под контрол. Харис препоръчва да ограничите получаването на известия само до реални хора и да ограничите тези, генерирани от приложения и машини. В противен случай вниманието ви ще е непрестанно насочено към устройствата и то във връзка с известия, които не представляват интерес за вас. 

"На второ място, скрийте всички ненужни приложения. Така ще отваряте само тези, които наистина ви трябват и с изричното изписване на имената им", споделя Харис. 

"С тази промяна ще отворите например приложението Candy Crush, само ако наистина ви се играе играта, а не просто защото сте го видели на началния си екран", смята той. 

Виж още: Колко време посвещавате на смартфона си и за какво ви е най-нужен?

От колко приложения имат истинска нужда потребителите? Според Харис бройката е между 4 и 6. Това е броят на приложенията, които се ползват регулярно от средния потребител. Останалите можете спокойно да пратите в папка като второстепенни.

Източник: "Бизнес инсайдър"