Поредното приключенско фентъзи от режисьора на "Чарли и шоколадовата фабрика" е екранизация по едноименния роман от Рансъм Ригс и е по кината у нас в самия край на септември

Трите романа от Рансъм Ригс за чудатите деца на мис Перегрин са бестселъри, чиито персонажи са познати и у нас. От 30 септември по кината е и първата им екранизация - дело на Тим Бъртън.

Поредното приключенско фентъзи от режисьора на "Чарли и шоколадовата фабрика", "Алиса в Страната на чудесата" и "Едуард с ръцете ножици" е с участието на звезди като Ева Грийн (която е снимал и в "Тъмни сенки", а сега в заглавната роля) Самюъл Джаксън, Джуди Денч, Рупърт Еверет.

Виж още: "Едуард Ножиците" в 60 секунди

Партнират им и десетина млади актьори начело с 19-годишния Ейса Бътърфийлд, популярен от сериала "Мерлин", "Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе и фантастиката "Играта на Ендър".

Неговият герой Джейк тръгва по следи, които го отвеждат до тайно убежище - Дома на мис Перигрин за чудати деца. Докато опознава обитателите и техните необикновени способности, той осъзнава, че сигурността е илюзия и ги дебнат опасни и могъщи врагове.

Смразяващият визуален свят на Бъртън този път стъпва на самата книга, илюстрирана със стари фотографии. Всъщност именно колекцията ретроснимки вдъхновяват Ригс за романа.

Там изоставеното сиропиталище е ситуирано на самотен остров край брега на Уелс, макар самият автор да е американец.

Преди да се захване с поредицата, той е написал "Наръчникът на Шерлок Холмс: Методите и мистериите на най-великия детектив", който излиза като съпътстващо издание към филмите на Гай Ричи с Робърт Дауни-джуниър.

Екранизацията на "Мис Перигрин", чиято заглавна героиня е сравнявана с Мери Попинс, е заснета в щата Флорида, Белгия (замъка Торенхоф край Антверпен) и британския морски курорт Блекпул.

Сценографията пък е дело на Гавин Бокет, работил по предисториите на "Междузвездни войни".