"Изобретението на Хюго" спечели пет от статуетките: за операторско майсторство, сценография, звук, звуков монтаж, визуални ефекти. Отдайте като него почит към киното, като го гледате на големия екран в зала 1 на НДК тази събота, 10 ноември, от 19 ч.

Първият 3D проект на Мартин Скорсезе е в програмата с екранизации на тазгодишната Киномания. Със своите 284 страници рисунки едноименният бестселър от Брайън Селзник съчетава елементите на илюстрирана книга, комикс и филм, обясняват издателите от "Милениум". Годината е 1931-ва, а мястото - железопътна гара в сърцето на Париж. Хюго Кабре (Ейса Бътърфийлд) е 12-годишен сирак, който живее в скритите помещения на голяма жп гара, където далеч от всички работи като хронометрист.

Миналото на момчето е белязано с болезнената смърт на неговия баща (Джуд Лоу) и когато в живота му ненадейно нахлуват ексцентрично, запалено по книгите момиче (Хлое Грейс Морец) и опърничав старец, който държи магазинче за играчки (Бен Кингсли), най-съкровените тайни на Хюго са изложени на риск. Загадъчна рисунка, безценен бележник, откраднат ключ и един автоматон с мистериозно послание стоят в основата на тази заплетена, нежна и завладяваща история...

"Не е трудно да се отгатне какво е привлякло Скорсезе в романа на Брайън Селзник - шансът да пресъздаде чудото на първите филми като изключително модерен спектакъл - пише списание "Сайт енд саунд". - Резултатът със сигурност е най-скъпият и изпипан опит да се драматизира раждането на киното..."